Пожарникарите отбелязаха деня на своя закрилник Свети Пророк Илия

За поредна година българските пожарникари отбелязаха деня на своя закрилник - Старозаветния пророк Илия. В двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” представители на Българската православна църква отслужиха водосвет за здраве и благословиха служителите на главната дирекция и гостите на тържеството от името на българския патриарх Негово Светейшество Неофит, съобщиха от пресслужбата на МВР. Храмовият празник бе отбелязан днес и в пожарните служби в Свищов и Брезник.

Заедно с пожарникарите бяха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, главният секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов, заместник-министрите Красимир Ципов и Стефан Балабанов, директори на главни дирекции, представители на държавни структури и неправителствени организации. Вътрешният министър благодари на пожарникарите за всеотдайния им труд. Отбеляза, че взаимодействието на  ГДПБЗН с всички държави и общински структури е от особено значение за навременната и точна реакция при разрешаване на възникнали сериозни инциденти. Валентин Радев призова гражданите да бъдат активни и навреме да подават сигнали, за да можем да си помагаме заедно.

Бъдете живи и здрави, все така с достойнство носете своя професионален дълг и нека огън да има само във вашите благородни сърца. Гордея се с вашата денонощна служба в полза на българските граждани – с тези думи  гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, се обърна към своите служители. Той  припомни, че само преди няколко дни, при усложнената метеорологична обстановка и интензивни превалявания, както и при пожарите в Стара Кресна и Казичене, пожарникарите заслужиха за пореден път благодарността на обществото за спокойствието и сигурността, която осигуряват в подобни тежки моменти.

Веднага след тържествената церемония служителите на ГДПБЗН и гости на празника поднесоха цветя на Мемориала на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари.

По традиция, на 20-ти юли служителите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” отбелязват деня на Старозаветния Пророк Илия. Светецът е покровител на огъня и гръмотевиците и техен закрилник. В този ден се чества и храмовият празник на параклисите в двора на главната дирекция и базите на пожарните служби в Свищов и Брезник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България