Пожарникари и спасители извадиха мъж, паднал във водопад в Беласица

Мъж паднал във водопад и получил тежки счупвания бе спасен при нощна спасителна акция на пожарникари и спасители. Инцидентът е станал в Беласица планина.

На 13.10.2019 г. в 0:05 часа постъпва сигнал към отряда от централа на ПСС за мъж паднал от водопад със счупен крак някъде между хижа Конгур и х. Беласица в планината Беласица, но без конкретни координати.

В планината били двама мъже, единият от които се подхлъзнал и паднал от водопад. Приятелят му го търсил доста време преди да подаде сигнала. Веднага от отряда на ПСС-Сандански тръгва към посочените ориентири.

През това време полиция, пожарна и двама планински водачи, както и хижарите от х. Беласица тръгват да ги издирват. Намират ги в много недостъпна скалиста местност. Пострадалият бил паднал от около 15 метров водопад и счупил крака на две места. Спасителите стигат до мястото около 4:00 часа.

Пострадалият веднага бил имобилизиран, облечен и поставен в носилката.

„След като видяхме терена, по който нямаше никакъв шанс за транспорт надолу трябваше да носим пострадалия нагоре по склона с денивелация 600 м. и наклон на терена над 45°, сипеи и скали. Обадихме се за помощ, тъй като с наличните хора нямаше как да го изнесем. В 4:30 тръгнахме да го транспортираме. Към 7 часа дойдоха още 20 пожарникари от пожарните в Петрич и Сандански. Започна борба с гравитацията, пострадалият бе доста тежък. Със задружна работа и 8 часово носене и дърпане по склона пострадалият бе изведен на пътя, където чакаше линейка, разказаха спасителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България