Пожарникари спасиха болен човек в труднопроходимо и затрупано селце в Балкана

Успешната операция се извърши днес преди обед в района на с. Мишморков хан, в махала Ивановци. Четирима огнеборци използваха специализирана високопроходима техника, за да достигнат по стръмния и тесен път, затрупан в преспи до 78-годишния Михо Георгиев и да го транспортират, за да отпътува на преглед до белодробната болница във Велико Търново.

Пенсионерът живее в Стара Загора, но зимите изкарва в планинското село Ивановци, в Прохода Хаинбоаз. В селцето са останали само двама жители – той и възрастната баба Тодорка, която обаче в момента е при сина си в Дебелец, разказа кметският наместник на Райковци и Ивановци Петьо Коев. По думите му, двамата постоянни жители са свикнали със суровите зими в Балкана и се запасяват с храна, вода и лекарства, ала няма как да прогнозират кога ще ги сполети болест.

„Прилежащите пътища към Райковци са коларски, тесни и стръмни. Без специализирана техника не може да се стига при такъв голям снеговалеж, бе категоричен Коев. В Ивановци има извор, откъдето двамата си набавят вода. Михо Коев е боледувал от двустранна бронхопневмония и навярно се повтаря заболяването му. Той ще бъде транспортиран от негов приятел до диспансера във Велико Търново, той се води на отчет там и след като се оправи, пак ще се завърне тука, добави още кметският наместник. Пенсионерът потвърди, че наскоро се лекувал от пневмония, но като му призляло, се свързал с близките си и с наместника. За случая бил сигнализиран и заместник-кмета на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев и Регионалната служба пожарна и аварийна безопасност на населението в старата столица. Четирима огнеборци пристигнали с амфибия и за 40 минути успяха да стигнат до къщата на пенсионера и да го транспортират до главния път.

„Възрастният човек който спасихме, получил здравословни проблеми , пътят до селото е изключително тесен, стръмен, на места имаше навявания и преспи около 2 метра и не можеше да се почисти с нормална техника и затова използвахме специализирана техника която имаме, за да достигнем до него, разказа и гл. инсп. Николай Александров от РД ПБЗН. По думите му, напоследък зачестяват случаите, при които се налага намесата на огнеборци и специализирана техника до самотноживеещи възрастни хора в отдалечени или откъснати от снега селища. В такива случаи се ползва високопроходимата амфибия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България