Пожарникари спасиха щъркели от горящо гнездо (ВИДЕО)

Снимка: БНР

Птиците бяха предадени с протокол на Държавно горско стопанство - Видин

Огнеборци спасиха щъркели от горящо гнездо във видинското село Гомотарци, съобщи БНР.

Предполага се, че гнездото се е запалило в резултат на късо съединение в електрическия стълб, на който се е намирало. Птиците са във видимо добро състояние. Екип на районната служба на пожарната във Видин реагирал незабавно на сигнала. Изгасили огъня и се погрижили за двете пострадали млади птици.

"Заварихме още горящо гнездото и един от щъркелите беше долу вече на земята в безпомощно състояние. А другият беше по-настрани от гнездото. Ако не се бяхме намесили, сигурно нямаше да оцелеят", разказа Светослав Станков, командир на екип.

"Прибрахме ги в кабината на камиона. И тук началникът се намеси и направи клетка до предаването им на институциите", допълни разказа Светослав Георгиев, старши пожарникар.

Днес спасените щъркели бяха предадени с протокол на служители на Държавно горско стопанство- Видин, които ще ги транспортират до спасителния център за диви животни в Стара Загора, обясни Иглика Станева- заместник директор на видинското горско стопанство:

"В конкретния случай разпореждането е птиците да бъдат предоставени на Спасителен център "Зелени Балкани" в Стара Загора."

В спасителния център са уведомени и очакват птиците. Вероятно утре ще пристигнат в Стара Загора. Днес ветеринарен лекар ще прегледа щъркелите, за да ги стабилизира и да могат да понесат пътуването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България