Пожарът в Кресненското дефиле опожари 16 хиляди дка, 50 години ще се възстановява изгорялата гора

КОРЕСПОНДЕНТЪТ НА ТРУД ЗА БЛАГОЕВГРАД ПРЕДАВА ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО

Четвърти ден над 500 души продължават битката с огъня в Кресненското дефиле. От кризисния щаб са оптимисти,че до края на деня ще се справят с бедствието, което до момента е засегнало 16 хиляди дка площи.

Опасността обаче остава, каза и вътрешният министър Валентин Радев.

ЧЕЗ започна възстановяването на електричеството по селата. Ток вече имат селата Сенокос, Мечкул и Ракитна.

„Работи се 20-киловолтовия далекопровод да бъде пуснат. Работи се хората навскъде да имат ток до довечера.

„Засегнатите площи от пожарите са около 15000 -16 000 дка, допълнително ще уточним след края на оперативните действия. Загубите, ако трябва да се залесява, са около 12 млн. лв. На място работят хора от 5 министерства. Според експерти за 4 дни да се обработи такова голяма площ и да се овладее пожарът е направо геройство. Обръщам внимание, че не сме приключили. Опасността остава“, обясни вътрешният министър.

Огромният пожар над Кресненското дефиле унищожи 16 000 декара площи, от които 13 000 са горски насаждения. Изпепелени са пасища, треви и храсти, както няколко къщи и лек автомобил. Случилото се е истинска екологична катастрофа. Така директорът на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Дамян Дамянов определи огнената стихия.

„Ще ни трябва най-малко една година, за да изчистим терена. Ще са необходими между 13 и 15 милиона лева за ново залесяване. И поне 50 години, за да има отново такива дървета, които изгоряха в пожара“, допълни той.

Единственият проблемен участък остава над първокласен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Там горят две полоси – едната е в посока Симитли, а другата е в посока Кресна. Там ще бъдат насочени гасаческите групи.

Няма задимяване на пътя за Гърция и движението се осъществява без проблем.

Спасени са опожаряване стотици къщи и имоти, не се допусна и да има ранени или жертви.

Над 90% от пожара е потушен, но огнища още тлеят в него.

А картината след опустошаването е буквално черно-бяла. Грозно стърчат овъглени дървета , а земята е покрита със сива пепел.

Пожар с подобни размери не е имало никога в този район. Фронтът му обхвана над 7 километра.

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, но засега няма отговор кой е виновен за бедствието. Местните хора говорят,че овчар , който е хвърлял пиратки по животните ,е причинил пожара. Огънят тръгна от село Мечкул и за броени часове измина 7 километра по билото над дефилето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България