Пожарът над Кресненското дефиле е локализиран, връщат евакуираните хора по селата

КОРЕСПОНДЕНТЪТ НА ТРУД ЗА БЛАГОЕВГРАД ПРЕДАВА ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО

„Добрата новина е,че пожарът над Кресненското дефиле е локализиран, а евакуираните хора от селата Ощава и Сенокос се връщат поетапно в домовете си. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев на брифинг, който даде в полевия кризисен щаб организиран на мястото на пожара. Тунелът в дефилето обаче остава тъмен, с изключено осветление и затова моля всички пътуващи за Гърция и към София водачи да бъдат особено внимателни, помоли вътрешния министър.Той съобщи още,че прокуратурата е образувала вече досъдебно производство за огнената стихия срещу неизвестен извършител. Засега няма данни, че пожарът е умишлен, а версията, която местните хора тиражират,че е запален терена където ще минава бъдещата магистрала Струма, той прие като фолклор и шега.

„Тази сутрин бяхме песимисти и много притеснени за развоя на пожара, но след като спря вятъра по обяд си отдъхнахме и гледаме по-ведро, каза главен комисар Николов.

Той обясни,че пожара е разделен на четири сектора, три са под контрол и на всек 50 метра има хора, които гасят, а проблемния участък е на юг от Стара Кресна, който непрекъснато се разгаря, въпреки че са струпани стотици хора и техника.

36 часа над 530 пожарникари, горски, полицаи и доброволци водят битка със стихията. Пожарът се е разпрострял на фронт от 7 километра и до момента е обхванал над 7-8 хиляди дка треви и гора.

Пожарникар номер едно комисар Николов обяви,че най-важното е ,че до момента няма пострадал нито един човек, спасени са стотици къщи и не е допуснато огънят да влезе на територията на НП“Пирин“.

Има изгорели покриви на три къщи, те са каменни и с ремонт лесно могат да се оправят, коментира Николов. На терен най-многобройна е групата на горските, следва полицията, пожарникарите и доброволците. Следобяд се очаква да пристигнат и жандармеристи, които също ще помагат хората да се върнат по местата.

След пожара в Ощава гледката е шокираща, къщите са здрави, но всичко е потънало в кал и мърсотия.

Историята на дядо Йоско трогна всички. Рано сутринта в четвъртък преди огъня да обхване селото, починала бабичката му. Той дори не успял да се приготви за погребението, тъй като от цяло село само неговия дом е изгорял, колата му също е погълната от пламъците, както и животните му.

Това е и единствената опожарена обитаема къща, останалите са спасени.

Хората разказаха,че не са спали и яли от дни наред от страх да не изгорят имотите им. Вятърът непрекъснато се доближавал до къщите им, буквално дуварите им са опърлени. Те благодариха и черпеха с плодове служителите, които спасиха имотите им.

Щетите са за десетки милиони, на практика до момента е изгоряло толкова гора,колкото е територията на едно цяло горско стопанство. За възстановяването само на един декар са нужди 1000 лева и години растеж на дървата.

Но все още не е направена подробна разценка на щетите и разходите. След пълното погасяване на пожара тогава ще се прави равносметка. През втория ден на гасенето на пожара бе направено и замерване на чистотата на въздухът, оказа се,че няма проблем.

В момента на терен работят 130 пожарникари, 40 военни се техника, горски ,доброволци общо 530 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България