Пожар изпепелил директорски кабинет в училище

Изгоряла е DVR-система за видеонаблюдение, не са засегнати класните стаи

Пожар е изпепелил директорския кабинет в Професионалната гимназия по земеделие в град Завет и е унищожил цялото оборудване, включително DVR-система за видеонаблюдение , съобщиха от полицията в Разград.

Сигналът, че гори училището, е подаден на тел.112 към 19,05 часа във вторник от живущ в съседство.

Огънят е унищожил само помещение от 42 кв. м, където било работното място на директора на училището. Овъглени са били два монитора, лаптоп, вътрешно тяло на климатик, настолен компютър, принтер, конвекторна печка и други вещи. Огънят се разгорял бързо и заради дървената облицовка на стаята.

В сряда полицията прави отново подробен оглед на щетите от пожара в търсене на причината. Тъй като електричеството е спряно, нямаше учебни занятия. Дали те ще бъдат възобновени в четвъртък зависи от възстановяването на елзахранването на сградата, която се отоплявала с климатици, съобщиха от управлението на образованието в Разград.

От там допълниха, че главната книга и дневниците са били в други помещения и не са засегнати. Унищожени са били обаче протоколите от проведения същия ден изпит на подготвящи се в самостоятелна форма около 10 ученици.

Заради големите щети в кабинета, в който били натрошени и стъклата, не можело да се каже дали е имало взлом в стаята.

В училището нямало жива охрана и се разчитало на видеонаблюдението, но записващото устройство е унищожено от огъня.

Към момента било установено, че директорът си е тръгнал към 18 часа, а секретарката към 18,30 часа. Нямало включени печки, но работели климатици. Два от тях, ползвани в учебни стаи, били извън строя и трябвало да се смеят. Самият учебен корпус не бил засегнат. Били опушени около 200 кв. стени. Училището нямало застраховка на имуществото и щяло да се разчита на авансово плащане на наемите от земеделските земи, за да се осигурят средства за ремонти и купуване на ново оборудване, казаха още от управлението на образованието.

От общината в Завет са изпратили работници, за да подпомогнат разчистването на щетите и щели да помагат за ремонта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България