Пожар на 110 дка треви и храсти гасиха в Антоновско

Снимка: Pixabay/Архив

Огнеборци, горски и доброволци се бориха за овладяване на стихията

С пожар, плъзнал на фронт от близо 110 дка сухи треви и храсти, се бориха към 40 огнеборци, горски стражари, доброволци от селата в община Антоново, Търговищко. След 8 часа гасене при първоначално силен вятър, стихията е овладяна и не е допуснато запалване на гората в съседство, където огънят навлязъл, но не успял да обгори дърветата.

Сигналът за пожара е получен към 14 часа в понеделник, като било съобщено, че са запалени сухи треви в землището на село Долна Златица. Първоначално той бил на относително малка площ и бил овладян. Към 17 часа лумнал отново, тъй като се извил по-силен вятър, но не е изключено пак да е тръгнал заради ново запалване. Тогава на помощ са извикани служители на Горското стопанство. Вдигнати са по тревога гасачески групи от селата Семерци и Добротица, съобщи кметът на община Антоново Хайредин Мехмедов.

Към 18 000 литра вода са използвани за потушаване на огъня, който навлязъл и в широколистна гора в съседство. Там пламнала тревата и били обгорени някои млади фиданки, но до запалване на дърветата не се е стигнало заради бързите действия на групите. Така били спасени 90 дка гора. Към 22 часа били ликвидирани и последните огнища, а на място през нощта са останали постове от Горското стопанство.

Към момента няма версии кой е причинил стихията. В района нямало овчари, а местните били малко на брой възрастни хора. Сега обаче в гората имало гъбари, тъй като въпреки липсата на дъжд, били излезли пролетни видове. Възможно е някой от тях да е предизвикал пожара, неволно или пък съвсем умишлено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България