Пожар остави на улицата петчленно семейство

Съкварталци организирали спасителна акция

Пожар остави на улицата, с по един кат дрехи и дори без документи, петчленно семейство от квартал Сеячи в Попово и съгражданите им веднага организираха акция за подпомагане на бедстващите.

Трагедията в дома на Андрей Асенов е станала към 21,30 часа във вторник, когато той, жена му и най-малкото им дете – 7-годишно момиченце си били легнали. Синовете им, на 15 и 17 години, били навън с приятели.

През деня родителите ходили да работят на частно по нивите и къщите, тъй като нямали постоянна работа и живеели с каквото припечелят. Били уморени и си легнали рано. По някое време жената усетила странна миризма и станала. Отваряйки вратата на съседната стая, лумнал ужасяващ огън, който плъзнал по стаите и гредореда на старата къща. Нагорял кабел от инсталацията станал причина за стихията. Жената успяла да вдигне съпруга си и детето и да избягат навън, разказа кметският пълномощник на квартала Светла Александрова.

Старата къща била унищожена, заедно с цялото обзавеждане, дрехи, документите на семейството.

„Веднага се организирахме да търсим решение. Ахмед Ахмедов, който живее в Попово и има къща при нас, я отстъпи да се настани семейството. Други извадихме постелки, завивки и дрехи. Децата от квартала пуснаха веднага апели за помощ в социалната мрежа. В града пък ученици започнаха кампания за подкрепа”, разказа Александрова. Тя е благодарна на „ВиК” и енергото, че също се отзовали веднага да се види подаването на вода и ток за новото жилище, което не било ползвано дълго време.

„Започнаха да звънят хора и от други градове да питат от какво имат нужда пострадалите. Ами от всичко. Нищо не им остана. Средното им дете ходи на училище в механото в града. Баткото прекъсна обучението си. Родителите са свестни хора, които никога не са търсили помощ. Взимат само детски и гледат да работят, за да хранят и отглеждат децата си. Не разчитат на социални помощи и дори не са искали такива”, каза още кметският пълномощник. Тя благодари, че съкварталците й дори доставили дърва за първо време за отопление на семейството.

Александрова отговаря на тел. 0878 675869 и координира набирането на средства, дрехи и други в подкрепа за пострадалите хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини