Позиция на БА Диабет относно застрашаваща живота и здравето на нашите членове липса на медикаменти и инсулини

Българска Асоциация Диабет е за БЕЗУСЛОВНО И НЕЗАБАВНО осигуряване от отговорните длъжностни лица на всички видове животоподдържащи и животоспасяващи медикаменти, инсулини и устройства, необходими за ежедневните грижи и контрол на хората с диабет в България.

Считаме, че държавните институции, които са отговорни за здравеопазването на българската нация, следва да намерят и приложат необходимите икономически механизми и вземат спешни мерки за осигуряване снабдяването с живото поддържащи медикаменти и устройства за хората с диабет в България.

Настояваме за пълна прозрачност относно причините, довели до остра криза със снабдяването с лечебните средства и поддържащи медикаменти за хората с диабет, както и за ясни правила за доставка и разпределение, които да гарантират стабилност на снабдяването в бъдеще.

Нека Държавата избере за своите граждани не най-ниско бюджетния, а качествения и отговорен доставчик, който да гарантира сигурност, така че животът на хората с диабет в България да не бъде поставен на карта, а да бъде устойчив и градивен в полза на цялото общество*.

Правото на здравеопазване и медицински грижи е основно право, а не привилегия, за всеки български гражданин. Правото на лечение и медицински грижи – включително достъпът до предписани препарати за поддържане на живота, каквито са различните видове инсулин за хората с диабет, е записано в член Първи от Международната Харта за правата и задълженията на хората с диабет**.

Българска Асоциация Диабет е член на Международната Диабетна федерация и в случай, че не настъпи промяна в организацията на снабдяване с инсулини и ситуацията в страната продължи да бъде кризисна, ще потърси съдействие и застъпничество от IDF за обръщение на държавно ниво, както и ще предприеме действия на граждански протест.

---------------------------------

*Известната основополагаща Резолюция 61/225 на ООН за диабета гласи: "Диабетът е хронично, инвалидизиращо и скъпо заболяване, свързано с тежки усложнения, които създават сериозни рискове за семействата, държавите-членки и за целия свят и представлява сериозно предизвикателство за постигането на международно договорените цели за развитие, включително Целите на хилядолетието за развитие на човечеството ".

**Международната харта на правата и отговорностите на хората с диабет ги признава за важен фактор в противопоставянето на този тих убиец, при условие че имат права и възможности да действат като равностойни партньори с доставчиците на здравни услуги и правителствата. Хартата подчертава, че те споделят същите човешки и социални права както хората, които нямат диабет. Тя извежда като основно правото на хората с диабет да живеят пълноценен живот със справедливи възможности за обучение и работа, като едновременно с това посочва и отговорностите, които имат хората с диабет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве