Показаха уникални българските знаци, ордени и медали в Горна Оряховица

Експонатите са част от личната колекция на полковник о.з.Неделчо Неделчев

Над 1100 български значки, ордени и медали са подредени в изложба, която бе открита в Деня на Съединението в Клуб „Българско войнство“ в Горна Оряховица. Експонатите са част от личната колекция на полковник о.з. Неделчо Неделчев. Експозицията се организира от Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Клуб „Българско войнство“. Изложбата е посветена на 140 г. от Освобождението на България, 100 години от създаването на Химически войски и 5 години от откриването на Клуб „Българско войнство“.

Изложбата показва наградната система на България от Освобождението до наши дни. Тя е събирана в продължение на много години, сподели при откриването й полк. Неделчо Неделчев, който е и зам.-председател на Дружество „Химик“. В тематичните табла, той се старае да даде максимална информация за емисиите, материалите и всичко, свързано с отличията. Специално място е отделено на проследяването на историята на Ордена за храброст, който първоначално се произвежда извън България, както и на ордените и медалите, присъждани по времето на Варшавския договор.

До 1946 г. са връчвани много награди, но истинският бум е по времето на социализма – до 1991 г. В колекцията съм включил и най-новите знаци – тези, които се връчват за участие в мисии в Ирак, Афганистан и пр., обясни още полк. Неделчев.

На откриването на изложбата в Клуб „Българско войнство“ присъстваха народният представител инж. Клавдия Григорова - Ганчева, заместни-кметът Николай Георгиев, директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов, както и много приятели на полковника и членове на общинската структура на СОСЗР.

При откриването бе отчетена дейността на Клуб „Българско войноство“ през петте години от съществуването му. Ръководството на СОСЗР и клуба изказаха благодарност на Община Горна Оярховица и лично на кмета инж. Добромир Добрев за оказваната подкрепа.

Изложбата ще остане подредена в Клуб „Българско войноство“ и на 7 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България