Показват в Бургас оригиналите на Търновската и Сребърната конституции

Двата ценни документа ще бъдат посрещнати с военни почести

Показват в Бургас оригиналите на Търновската и Сребърната конституции. Те ще бъдат посрещнати с военни почести на 3-ти май и ще бъдат изложени в зала "Александър Георгиев Коджакафалията" на културен център "Морско казино". Двата безценни документа ще са част от по-голяма изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция, които се навършиха на 16 април 2019 г.

Изложбата е организирана от Народното събрание на Република България, Община Бургас и Държавна агенция "Архиви".

В изложбата ще се включат документи и снимки от Държавен архив - Бургас проследяващи присъствието на представител на Бургас в групата на депутатите "сираци" и информация за народни представители в Учредителното събрание с принос за развитието на града след Освобождението.

В експозицията свое място имат и сватбената кърпа за глава от Добърско, част от уникалната етнографска колекция, притежавана от Петко Р. Славейков, както и негова оригинална снимка като министър на вътрешните работи в правителството на Петко Каравелов.

40 информационни табла ще проследят хронологията, чрез документи, снимки и дневници от заседанията на Учредителното събрание. Значително място е отделено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект. Повечето от най-дейните парламентаристи и оратори - Христо Стоянов, Константин Стоилов, Петко Славейков, Петко Каравелов, Марко Балабанов и др.

Представена по този начин, Търновската конституция може да бъде видяна и оценена като един от най-свободолюбивите за времето си основни закони на европейска държава.

Показани са и документи и снимки, свидетелстващи за пътя на България през Съединението до обявяването й за Независимо Царство.

В експозицията са използвани документи от архивните фондове на Канцеларията на императорския руски комисар, Народното събрание, Министерски съвет, Монархическия институт, Министерството на външните работи и изповеданията, както и от някои лични фондове - на д-р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов.

Конституциите ще могат да бъдат видяни от 3-ти до 8-ми май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България