Показват в Бургас реплики на златни находки от пирамидата на Тутанкамон

Министрите на туризма на България и Египет подписаха меморандум

Морският град ще се побратимява с Александрия

Реплики на златни находки открити в пирамидата на египетския владетел Тутанкамон ще бъдат показани това лято в Бургас. Новината съобщи кметът на морския град Димитър Николов. Той бе домакин на срещата на министъра на Арабска република Египет д-р Рания Ал-Машат и министъра на туризма на България Николина Ангелкова. Двете подписаха в Община Бургас Меморандум за разбирателство между Министерството на туризма на Република България и Министерството на туризма на Арабска република Египет.

"Целта е да ползваме експертизата на колегите в Египет и да работим за насърчаваме на туризма между двете страни. През октомври предстои да посетя Египет заедно с народни представители, кметове и да организираме двустранен българо-египетски форум. Инициирахме и побратимяване между Бургас и Александрия", каза министър Ангелкова.

Министър д-р Рания Ал-Машат сподели, че с българския си колега се познават още преди тя да стане министър на туризма в своята страна. Тя припомни за визитата на българския президент Румен Радев и на българския министър председател Бойко Борисов в родината й в началото на тази година.

"През 2018 година стартирахме нова програма и имаме желание да я споделим и с Вас. Нашите взаимоотношения могат да доведат и до разкриване на нови работни места и в двете страни", каза египетския министър д-р Рания Ал-Машат.

На този етап туристическият поток между двете страни не е голям. Но двамата министри изразиха надежда това да се промени с времето.

"За нас е чест да бъдем домакин на подписването на меморандума", сподели кметът на Бургас Димитър Николов. Той разказа на министъра на туризма на Египет поверието, че египетската богиня Бастет е погребана в Странджа.

"Никой не знае дали това е истина, но е повод за привличане на туристи", допълни Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България