Показват захарните шедьоври „Моята България” в Двореца в Балчик

Захарните творения на колаборация „Моята България” ще бъдат показани в изложба в Двореца в Балчик в началото на сезона –през месец май.Исторически личности, архитектура, бит, фолклорно богатство от захар за първи път в цяла България ще бъдат показани на живо в бившите покои на румънската кралица Мария.

Църквата “Свети Стефан”, но в нейния захарен вариант, идва от Истанбул специално за откриване на изложбата. Кулинарният шедьовър на габровката Мария Озтьорк е създаден по случай реставрирането на Желязната църква и е бил представен на официалния обяд в Българската Екзархия, даден по случай завършването на реставрацията на българската църква, съобщиха от пресцентъра на културния институт край морето.

Проектът „Моята България” беше иницииран миналата година за 24 май от самата Мария Озтьорк, която от години живее в Истанбул и е част от националния отбор на Турция по сладкарство. През ноември 2016 г. тя печели златен медал на изложението Cake International в Бирмингам.

Около 50 културни и артсъбития се очакват през сезон 2018 в Двореца в Балчик. През февруари и март в галерия “Тихото гнездо” ще бъде показана фото-документална изложба “Васил Левски” и акцент в нея ще е знамето на Карловския революционен комитет, което се съхранява в Национален музей “Васил Левски”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства