Показват за първи път филм с Емилия Радева и Апостол Карамитев

За първи път на юбилейното 25-то издание на МФФ "Любовта е лудост" ще бъде показан българо-чешки филм от 1957 г. с участието на Емилия Радева и Апостол Карамитев. Лентата, която дори и най-големите кинокритици и историци не са виждали, се казва "Легенда за любов", посочи артдиректорът на фестивала проф.Александър Грозев. Той припомни, че голямата награда на "Любовта е лудост" за принос към българското кино ще получи тази година актрисата Емилия Радева.

Фестивалът се открива традиционно на 25 август с филма"Анна Каренина.Историята на Вронски" на руския режисьор Карен Шахназаров. Официалното закриване е на 1 септември с лентата "Джаки" на Пабло Ларейн. По време на юбилейното издание феновете на седмото изкуство ще видят над 100 филма. В английския двор на ФКЦ ще се завърти и най-старият запазен български филм "Любовта е лудост", дал името на престижния фестивал. Лентата на режисьора Васил Гендов също отбелязва кръгла годишнина - един век от създаването й през 1917 г.

Председател на журито е режисьорът Иглика Трифонова, която е единствената дама в него, а останалите членове са от Унгария, Дания, Молдова и Русия. В конкурсната програма участват 12 филма, между които няма нито един български.  По време на фестивала може да се види "120 удара в минута", който грабна голямата награда на журито на фестивала в Кан. Сред световните хитове, които публиката ще може да види, са „Кралицата на Испания”, „Викинг”, „Чърчил”, „Кръвен баща”, "Мис Слоун"и др. Включена е младежка конкурсна програма,дни на руското кино, усмивки от немското кино, панорама на индонезийското кино. Варна очаква във фестивалните дни своите любими актьори сред които Христо Гърбов, Васил Михайлов и др.

За първи път се пускат ВИП -пакети, които срещу 125 лева отварят вратите за всички прожекции, артсъбития и коктейли по време на феста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино