Показват икони и дърворезби на възпитаници на ВТУ в Париж

Изложбата се открива на 4 декември в Българския културен институт

В навечерието на Рождество Христово, Българската православна църковна община „Св. патриарх Евтимий Търновски“ в Париж, съвместно с Българският културен институт, представят изложението « Радост и Светлина » на икони и дърворезби на млади творци от България, възпитаници на катедра „Църковни изкуства“ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

В тематично обвързаната с един от най-светлите християнски празници експозиция участват авторите: Христо Пеев, Ива Донкова, свещ. Добромир Димитров, Гергана Петкова, Константина Константинова, Димитрий Бобев, Йордан Йорданов, Ивайло Цветков, Елена Карагеоргиева, Зорница Иванова, Мариян Костадинов, Десислава Гетова, Йорданка Каларъмова, Цветелина Максимова и др.

Образът на Христос, който ни е изпратен от небесата чрез Рождеството Си, поставя началото на християнската иконография и на нова ера в човешките отношения. Явяването на Младенеца, заради нашето спасение, огрява света с радостта от светлината на познанието, за да донесе на земята мир и между човеците благоволение. Темата за въплъщението, раждането и последвалото Възкресение е водеща в тази експозиция.

Откриването на изложбата е на 4-ти декември 2018 от 18,30 часа в Българския културен институт – 28 rue de Boétie 75008 Paris. Участие ще вземе църковният хор «Св. Симеон» под ръководството на Нана Перадзе.

Изложбата се осъществява с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който ще присъства и на нейното откриване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони