Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Ценните и редки издания на видния български художник, карикатурист и фейлетонист Райко Алексиев, инкриминирани от Народния съд, са показани в изложба в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков"във Варна.

Експозицията "Щурецът присмехулник", подредена от Росица Тодорова от отдел"Изкуство" и Даниела Канева от отдел"Редки и ценни сбирки" се посвещава на 125-годишнината от рождението му на 7 март. В нея могат да се видят известните карикатури на Сталин, заради които Райко Алексиев е зверски пребит и умира на 18 ноември 1944г., а следващата година Шести състав на Народния съд му дава смъртна присъда по дело №6, популярно като делото срещу над 100 български интелектуалци.

Създателят на хумористичния вестник "Щурец", който стига забележителния тираж от 50000 броя рисува твърде смело за онези години съветския сатрап с брадва в ръка, от която капе кръв. В "Щурец" от 4 ноември 1936 г. Сталин е на първа страница заедно със своите сподвижници, чиито глави са набучени на петолъчката. Райко Алексиев изобразява заедно съветския вожд и Хитлер като двете страни на една и съща монета.

Негово "писмо до главните" в колонката на редактора започва така :"Отворете парламента! Инак иде фалимента!..." Той е автор на няколко сборника с хумористични разкази и фейлетони, участвал е в художествени изложби. Създава през 1932 г. Украинско-българско дружество заедно с Михаил Арнаудов, Елисавета Багряна, Асен Найденов, Панчо Владигеров. През 1925 г. снима филмът „Коварната принцеса Турандот“, в който играе ролята на Чарли Чаплин. Няколко пъти е бил председател на Съюза на дружествата на художниците, а днес галерията на Съюза на българските художници носи неговото име.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура