Показват историята на спортните автомобили

От крилатия Mercedes 300 SL Gullwing до най-технологичния модел на Ferrari - хибрида LaFerrari - в началото на юни конкурс в Лондон ще покаже еволюцията на спортните коли. Събитието ще събере повече от 150 автомобила от култови марки като Porsche, Lamborghini и McLaren от последните шест десетилетия.

Историята на спортните коли в техния чист вид започва през 50-те години на миналия век, когато Mercedes пуска на пазара легендарното купе 300 SL. Заради отварящите се нагоре врати моделът става известен като Gullwing или като “крилатия Mercedes”. Той поставя началото на пърформанс линията SL, която германският производител поддържа и обогатява непрекъснато. Освен с неподражаемия си дизайн 300 SL Gullwing се отличава с напредничави за времето си технологии като инжекционна система за впръскване на горивото и развива скорост 260 км/ч. Това дава основание на Mercedes да се гордее, че произвежда най-бързия сериен автомобил.

Сред участниците в лондонския конкурс ще бъдат представители на всички поколения спортни коли. Естествено, силно присъствие ще имат моделите на Ferrari, от които два заслужават специално внимание. Единият е Ferrari 288 GTO от средата на 80-те години - първата серийна кола, която развива максимална скорост над 300 км/ч. Конструирана е за екстремни състезателни серии, но никога не участва в такива. Разполага с олекотена конструкция със стъклопластови панели и централно разположен турбо двигател V8 с мощност 400 конски сили.

 

Последното техническо достижение на Ferrari е съвсем различна машина. Хибридният спортен модел LaFerrari е уникален инженерен шедьовър с мощност 963 конски сили, комбиниращ електрически с бензинов двигател и аеродинамика като за “Формула 1”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили