Показват най-скъпия Rolls-Royce

Милиардерски син кара лимузина за 13 млн. евро

Най-скъпият нов автомобил в света Rolls-Royce Sweptail ще направи една от редките си публични появи на годишния конкурс за олдтаймери в двореца Хемптън във Великобритания в началото на септември. Поръчковата лимузина с уникален ретро дизайн ще дефилира в категория „бъдещи класици“.

Колата е изработена през 2017 г. в един единствен екземпляр. За него собственикът е платил 13 милиона евро. Въпреки опитите на Rolls-Royce да запази името му в тайна, той бе разконспириран – Сам Лий. Богаташът е един от седемте синове на хонконгския милиардер Самюел Так Лий, чието състояние се оценява от „Форбс“ на близо 4 милиарда долара. Синът живее в Англия и притежава богата колекция от редки и скъпи автомобили. Известен е с това, че не ползва шофьор и сам кара величествения си Rolls-Royce.

rolls-royce%20sweptail3

Производството на Sweptail отне почти 4 години. По желание на купувача каросерията е изработена в стил от 30-те години на ХХ век. Забележително е оформлението на покрива, който е стъклен и се снижава много плавно чак до задната броня, като същевременно се стеснява във формата на яхта. Такава е била модата на каросериите на Rolls-Royce по онова време.

Връзка с красивите плавателни съдове прави характерният тъмносин цвят на колата и дървените апликации в кабината от тиков материал, включително екстравагантна поставка за шапки. Това не е случайно, тъй като милионерът е запален яхтсмен. По негово желание в лимузината е инсталиран хладилник за шампанско.

Технически лимузината представлява Rolls-Royce Phantom, но е с две врати и две седалки. Двигателят е V12 с работен обем 6,7 л и мощност 460 конски сили. Той ускорява до 100 км/ч за 5,7 секунди и развива 240 км/ч, но е твърде лаком за гориво и затова резервоарът побира 100 л. По заводски данни разходът в градски условия е 23 л!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили