Показват находки от "Острова на съкровищата"

Островът в язовира при село Сушина

Находки на 7 000 години от праисторическа селищна могила могат да се видят в Шумен. В Регионалният исторически музей вече е подредена изложбата "Островът на съкровищата" с резултатите от 10-годишни археологически проучвания при село Сушина част от шуменската община Върбица.

Познавачите със сигурност са чували за праисторическата селищна могила Нуриюк, която се е образувала от продължителното обитаване на селище през каменно-медната епоха /V хил. пр. Христа/. Тя е с елипсовидна форма и площ от близо 5 дка. При строителството на язовир "Тича" през 60-те години попада в неговата чаша и ежегодно е била разрушавана от промените в нивото на водата. Проучванията започват през 2007 г., когато нивото на язовира спада рязко, а на повърхността се появяват човешки кости. Те са от некропола на могилата.

За два кратки археологически сезона доц. д-р Стефан Чохаджиев и екипът му проучват 15 гроба от некропола. През следващите осем години вървят редовни археологически разкопки и на селищната могила. Най-значимият резултат от тях е разкриването на внушително каменно отбранително съоръжение. Запазената му височина е над 5 метра и според археолозите това е обект не само от национална значимост.

По време на разкопките на острова до сега са открити близо 3000 артефакта с изключителна научна и експозиционна стойност. Има много сечива от камък, кремък, кост и рог. Медни изделия, които свидетелстват за ранна металургия. Открити са и накити, както и златно мънисто. Експозицията ще бъде в мраморното фоайе до края на март, а до 10 февруари експозицията може да се види безплатно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България