Показват последния бележник на Христо Ботев в Националната библиотека

Уникална изложба в навечерието на деня на Ботев в Националната библиотека – за пръв път пред публика ще бъде показан оригиналният, последен бележник на поета-революционер, информира БТВ.

Светинята не стои в Националната библиотека, съхранява се при специални условия в трезора на БНБ, но на първи юни ще бъде извадена на показ.

Малкият черен бележник има 68 страници. В него Христо Ботев е писал в последната година от живота си.

„Всеки може да намери нещо в зависимост от това как е настроен, какво търси. За едни биха поставили акцента върху неговото стихотворение „Обесването на Васил Левски”, различните вариации, които виждаме тук, доста по-различни от това, което сме учили в училище. Други биха се впечатлили от списъка на тези хора, които са участвали в четата или поне са искали да участват в Ботевата чета по пътя към общото им безсмъртие”, посочи доц. Д-р Любомир Георгиев, ръководител на направление „Опазване на ръкописно-документално наследство”.

В бележника си Ботев е записал и една арабска поговорка – „Обичай, който искрено те обича, макар да е на най-долното стъпало. Не обичай, който не те обича, макар да е в Египет султан”.

Всички страници могат да се разлистят и в интернет на страницата на Националната библиотека.

„Съчетанието между традиционно и дигитално представяне на цялата тази информация, свързана с Ботев, мен ме вдъхновява и ми дава така едно основание да бъда оптимист и по отношение на опазването на документалното наследство, което ние съхраняваме”, каза директорът на библиотеката доц. Д-р Красимира Александрова.

На 1 юни в Националната библиотека ще бъде открита и изложба посветена на Ботев наречена "Перо и знаме", в която могат да се видят издания на негови стихове, портрети на четниците му, както и прощалното писмо на поета.

Бележникът ще бъде част от изложбата "Перо и знаме" от 11 до 2 следобед утре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура