Показват уникална изложба "Луксът на ХIХ век" в Морското казино в Бургас

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Уникална изложба "Луксът на ХIХ век" ще бъде представена в Бургас. Тя показва "лайфстайла" на по-заможните европейци през този период. Това е времето на "алафрангата".

Изложбата включва основната част от експозицията "Дарени и спасени съкровища" на Регионален исторически музей - Бургас и представя промените във вещния свят на градското население.

Експонатите са предадени от митницата. Задържани са на ГКПП Малко Търново, когато са били пренасяни от трафиканти. Става дума за два случая- през 1996 година, така наречената "Френска колекция" е била спряна на границата. "Френска", тъй като според извършените по късно експетни оценки, по- голямата част от предметите са с произход от Франция.

През 1998-ма година, е задържан друг трафикант, с така наречената "Румънска колекция", тъй като между предметите има картини на румънски художници. И в двата случая, предметите са идвали от Румъния, през Русе и опитите са били да ги изнесат за Турция. Това съобщи за Труд г-н Владимир Анигностов, уредник в РИМ- Бургас.

Видно е, че за статуетки и съдове се използват различни метални сплави, които заменят среброто с бронза. Това прави лукса и изкуството достъпни за широк слой граждани.

Колекцията на Регионалния исторически музей в Бургас от европейското приложно изкуство включва голям брой часовници, сервизи, картини, огледала, кутии за бижута, скулптури от бронз и порцелан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони