Поклон пред Ботев в Борисовата градина

Официални лица

142 години от гибелта на поета

Стотици родолюбиви българи се събраха около паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София в 11,30 ч. на 2 юни, за да почетат неговото дело и паметта на загиналите герои за свободата на България.

В словото си доц. д-р Тодор Чобанов очерта приноса на Христо Ботев за стратегията и тактиката на освободителната ни борба, като отбеляза: „Всеки народ има нужда от  своите учители по свобода и човечност, а нашият – българският род – беше благословен да има гениален учител като Ботев”.

Прозвучаха стихове в изпълнение на актьора Христо Чешмеджиев и песни по творби на Ботев в изпълнение на мъжки вокален ансамбъл „България” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски.

Литературно-историческите акценти в Ботевото дело изведе в пространното си слово директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов: „Има българи, за които по традиция сме свикнали да говорим в превъзходна степен. Особено когато дистанцията на времето е станала повече от достатъчна, за да отмие тленното от житейския им път и открои респектиращия релеф на днешното им величаво присъствие. Това в пълна сила важи за гениалния поет и революционер Христо Ботев, чийто подвиг за пореден път ни е събрал тук.

Неговият кратък и блеснал като мълния живот се превръща в мерило за доказана с кръв обич към България, а не просто атрактивна словесна декларация: „Ако умра, то знай, че после отечеството съм обичал най-много тебе!“ – изповядва пред любимата си гениалният поет и това предсмъртно писмо добива сакралния смисъл на нагледен урок по родолюбие за всички нас.

И едва ли има смисъл вече да търсим отговор на нерешения още въпрос: от чужди или от свои идва фаталният за живота му куршум край Милин камък? Откъдето и да е дошъл, той го изстрелва високо в небето – до най-свидните звездни герои на нова България! Да, Христо Ботев категорично е наш съвременник, въпреки че ни делят цели 142 години от неговото акостиране на свещения Козлодуйски бряг – всъщност, той акостира в душите и съвестта на всяко от идващите поколения, включително на днешните и на бъдните. И ако сега свеждаме глава пред неговия титаничен образ, то е за да почерпим сила от неговата легендарна енергия и да съизмерим собствената си отдаденост към род и родина. Да, няма как да повторим геройската му смърт, но нека поне в живота и делото си се опитаме да вградим частици от неговата сила, устрем, патриотизъм, безкомпромисност и гордост!”

Непосредствено преди да прозвучат традиционните сирени в 12 ч., Гвардейският представителен духов оркестър изсвири химна на България. Венци и цветя пред паметника на Христо Ботев бяха поставени от името на Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, от Йорданка Фандъкова – кмет на София, от Явор Нотев, от Валери Симеонов, от Националния съвет на БСП, от Парламентарната група на ГЕРБ, от Парламентарната група на „Обединени патриоти”, от Министерство на правосъдието, от Министерство на културата. Лично пред паметта на Ботев се поклониха ученици от 21-во Средно училище в столицата, носещо неговото име, както и омбудсманът Мая Манолова, председателят на енергийния регулатор Иван Иванов и десетки граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура