Поклон, Шампионска лига!

Поклон, Шампионска лига! Поклон, мистър Ленарт Йохансон, че създадохте най-великия турнир в историята на спорта. Вярно е - реално лишихте държави като България да са част от големите, но към днешна дата нашето място просто не е там. Ние обаче сме сред всички фенове, които търкаха очите си от радост и мъка в невъобразимите спектакли, които ни поднесе този сезон. В тях имаше повече драма и напрежение за крайния изход дори от последните епизоди на култовия сериал „Игра на тронове“.

Поклон, „Тотнъм“! За смелостта на треньора Маурисио Почетино, на президента Даниел Леви. Стиснаха си ръцете и решиха – заради привилегията да имат най-модерния стадион в света ще изкара цял сезон, без да привличат нови футболисти. Младият Почетино не случайно е сред най-желаните треньори от грандовете. Не плаче, а работи. Грешка! Плаче – от радост! Неговият „Тотнъм“ даде най-много национали на Англия на световното първенство в Русия. Его го и резултатът! Чудно минаване на групата благодарение на другите холандци от ПСВ „Айндховен“, които му дариха 1:1 с „Интер“. Храбро отстраняване на „Манчестър Сити“, може би най-добрия днес тим в света. И мач за историята на „Йохан Кройф Арена“. Без капитана Хари Кейн, но с великолепния Лукас Моура. Да, „Тотнъм“ няма потенциала да изкара докрай маратона във Висшата лига. Има обаче голямо сърце за мачове като с „Аякс“ и „Сити“.

Поклон, „Аякс“! Отборът, наложил тоталния футбол през 70-те години, започна кампанията редом с „Лудогорец“ във втория предварителен кръг през юли. „Аякс“ е доказателството, че футболът не е само пари. Клубът шлифова таланти и впоследствие ги продава като световни звезди. Тези хлапета заслужаваха финала. Заради големите мачове с „Байерн“ в групата – 1:1 и 3:3, заради 4:1 над „Реал“ в Мадрид, заради 2:1 над „Ювентус“ в Торино. „Аякс“ не игра романтично, игра тотално. Дори в тази страшна 95-ата минута на посичането „Аякс“ атакува, а не брани резултата. За радост на Йохан Кройф, който със сигурност от небето се гордее със своите наследници. С момчетата на треньора Ерик тен Хаг плачеха всички неутрални пред телевизорите. Бъдете сигурни – догодина „Аякс“ ще извади нови Матийс де Лихт и Френки де Йонк.

Поклон, „Ливърпул“! Формата е временна, но класата вечна. Подобно на „Тотнъм“ тимът на Юрген Клоп мина през другата най-трудна група. Срази „Байерн“ с 3:1 в Мюнхен, за да направи чудото срещу „Барселона“. Германският спец докара футбол с марка „хеви метъл“ в града. И „Бийтълсите“ го грабнаха. Няма го Салах, ще играе Ориги! Няма го Фирмино, на линия е Шакири. Със своята страст Клоп направи от „Ливърпул“ едно цяло. Един истински феникс! Въпреки че е чужденец, не се поколеба да размаха пръст на прочутата трибуна „Коп“, че не е докрай отдадена в тежки моменти. Не го нападнаха, а го послушаха. И неслучайно днес Клоп е „Кинг ъф дъ Коп“ (в превод от английски „Кралят на Коп“). „Ливърпул“ играе футбол като във времената на Йън Ръш и Кени Далглиш. „Ливърпул“ отново е европейски колос, без значение дали ще остане втори във Висшата лига или ще загуби финала в Шампионската лига.

Поклон, Цар Футбол! Поклон, че ни направи част шоуто! Сега трябва само да притаим дъх и да имаме търпение за черешката на тортата - финала на мадридския стадион „Уанда Метрополитан“ на 1 юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят