Политикофобия - нова болест, описана от експерти

При тежки случаи е нужна помощ от терапевт

Добре известно е, че политиците не са сред най-обичаните хора. На много от нас вероятно се е случвало да изпитаме силна неприязън, недоверие и разочарование от тях, но ако тези чувства се превърнат в страх от политиката и политиците, дори страх от гласуване, възможно е да страдаме от политикофобия.

В последно време много чуждестранни експерти описват това като нов вид фобия. Характеризират го като “страх или необичайна неприязън към политиците”. В Речника на човешките фобии на неправителствената организация Фондация “Европея” обяснението е кратко: “Страх от политици”. В онлайн изданието на Оксфордския речник за политикофобията е посочено: “Ирационален страх от политиката или политиците”.

“Труд” потърси мнението и на български експерти. Те обаче отхвърлиха съществуването на такъв вид фобия с аргумента, че “темата е несериозна”.

Предлагаме ви обширен материал по темата, публикуван в специализираното здравно интернет издание VeryWell. Автор на статията “Политикофобия: Реален ли е страхът от политици?” е Лиза Фричър. Тя е завършила психология в Университета в Южна Флорида, има дългогодишен опит в областта на психичното здраве. В статията си се позовава на наръчник на психичните разстройства от Американската психиатрична асоциация.

 

 

Политикофобия, или страх от политика, включва широк спектър от страхове. Някои хора се страхуват от политическите процеси, други от политиците. Някои се страхуват да отидат до урните и да гласуват, други - от отговорността от избора, който ще направят.

Има много разновидности на политикофобията, затова тази фобия е строго индивидуална. Това, от което се страхува един, може да изглежда напълно безобидно за друг. Нека погледнем някои примери:

Страх от политическите процеси

Предизборните кампании са свързани с разменяне на обиди и обвинения към опонентите, предизборни рекламни материали и агитации, както и напрегнати дебати. Ако се чувствате некомфортно покрай цялото това вълнение, не е изключено да се изкушите да останете вкъщи и да спрете телевизора си, докато трае предизборната кампания.

Страх от политици

Подобно на адвокатите и търговците на коли втора употреба, политиците имат репутацията на обиграни и неблагонадеждни хора. Въпреки че много хора не харесват политиците, истинският страх от тях е може би по-необичаен. По-често срещан е страхът от определен политик.

По време на предизборната кампания хората са разделени между различните кандидати. Политиците търсят подкрепа, за да бъдат избрани. В голяма част от случаите подкрепата за един кандидат означава неодобрение за опонентите му.

Когато критиката към даден кандидат идва от надежден източник, сме склонни да я приемем по-лесно. Вероятно е да се страхуваме от политици, които са на челни места в предварителните проучвания и се окаже, че точно тях вашите близки и приятели не харесват.

Страх от гласуване

Избирателните секции могат да бъдат неудобни и смущаващи, особено за хора, страдащи от социална фобия, агорафобия (страх, изпитван при преминаване през големи открити пространства) и клаустрофoбия.

Въпреки че законите не позволяват предизборната агитация в близост до изборните секции в деня за гласуване, поддръжници често се събират по тротоарите в близост до секциите в опит да убедят избирателите да гласуват за определен кандидат. Това също може да предизвика неудобство у гражданите, отишли да пуснат своята бюлетина.

Друга ситуация, която може да се се окаже неприятна за част от гласуващите, е необходимостта от преминаване през серия от стъпки - от представянето на лични данни до гласуването. За хората, които страдат от социална фобия или агорафобия, тези действия, както и контактът с членовете на комисиите, може да се окажат мъчителни.

Страх от избор на определена партия/ кандидат

Въпреки че всеки избирател има право на един глас, той може да повлияе на крайния резултат. Ако не сте наясно със самите избори, с кандидатите или не знаете как да попълните бюлетината, вероятно е да се страхувате да пуснете гласа си. Страхът от отговорност, която поемате, е голям, някои хора развиват почти парализиращ страх от възможните негативни последици.

Страх от крайния резултат

Някои хора не изпитват фобия от самото гласуване, а по-скоро от посоката, която страната ще поеме след изборите. Това явление се среща най-често в периоди на катаклизми и размирици, икономическа нестабилност или други преломни моменти.

Предизборните обещания, рекламните материали и агитации, взаимните обвинения между опоненти, убеждаването на избирателите, че ще се случат лоши неща, ако противниците им спечелят, могат да повишат страха от крайния резултат.

По време на избори съотношението между партиите е често споменавано в проучванията. Основните партии се стремят към високи резултати с цел да спечелят по-голям контрол над държавата. Тази борба за влияние кара поддръжниците на “губещата страна” да изпитват опасения за бъдещето.

Как да си помогнем сами

Почти невъзможно е човек да избяга от политиката по време на избори. Ако политикофобията е трудно преодолима за вас, е добре да се обърнете към терапевт. С необходимата практика е възможно ефектите от нея да бъдат сведени до минимум.

Ето някои прости правила, които да ви помогнат при страх от политика:

Преценете момента, в който да се оттеглите от политическа дискусия;

Вижте началото на политическата среща, след това изключете телевизора си;

Разходете се или покарайте велосипед;

Обадете се на приятел, който не се интересува от политика, и излезте на вечеря.

Не забравяйте, че гледането на политически дебати от време на време няма да ви навреди, да бъдете информирани е добре за вас, но манията по това - не.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука