Политици "грейнаха" в изложба с над 300 календара

"Ден след ден, месец след месец" - така е наречена първата изложба на Регионалния исторически музей в Шумен за тази година. Десет витрини са пълни с уникални календари от средата на ХХ век до наши дни. Интересното е, че на доста от тях греят ликовете на политици.

Впечатляващ е стенен календар за 1944 г. с лика на малкия Симеон, цар на българите в периода 1943 – 1946 година /поради непълнолетие тогава управлява Регентски съвет б.а./. Той е още в началото на експозицията при най-старите реликви, а на самия й край цяла витрината е пълна с джобни предизборни календарчета. На тях са ликовете на Александър Йорданов от 1995 г., на Волен Сидеров, Татяна Дончева, а най-пресният е на Веселин Марешки.

Над 300 интригуващи екземпляра има в експозицията. Сред най-старите експонати са православни календари от 30-те години на миналия век, а много нетрадицонна е книга–календар по готварство от 1938 г. В нея няма дати, но за всеки месец са описани подходящи рецепти. Във витрините има годишници, които отразяват икономическия живот на Шумен - предприятията по време на социализма определено не са се скъпяли за рекламни календари. По запазените сега може да се съди какви фирми са произвеждали в града.

Колекцията е събирана в продължение на години и се попълва непрекъснато, разказва гл. асистент Бета Хараланова. Изключително голяма заслуга за нейното обогатяване има бившият директор на музея Дечко Лечев, който през 2005 г. дарява лична сбирка от 250 джобни и стенни календари.

Изложбата ще остане до 3 февруари, а входът за ценители е свободен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика