Политическа и морална скръб в изборните листи

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Повечето лица в листата на ГЕРБ са подбрани утре да отстояват досегашната Брюкселска линия

Скандалите с облажването от властта и еврофондовете няма да донесат много ползи на БСП

Всички снайперисти с изводи и прогнози са се прицелили в хонорара

Партийните и коалиционни кандидати за евродепутати глаголят бурно по телевизори и вестници, предизборната суматоха е в своя пик. В седлата са конниците от пиарските, имиджмейкърските, социологическите и политологическите ескадрони от професионални манипулатори. Наточили остри ками, чекии, зъби и нокти партийните пропагандисти, надлежно инструктираните форумните тролове и волнонаетите мрежови хейтъри. Битката е след два дни. Тъкмо всички снайперисти с изводи и прогнози са се прицелили в хонорара.

На избраните на 26 май в Европарламента (ЕП) предстои да определят курса на Съюза през следващите изключително важни за бъдещето на Европа и България години. Да спрат или ускорят засилването му към ЕССР и военен либерализъм, неизбежно съпровождан с бързо нарастващи тенденции към фашизъм и войни. Да се преборят с трайно установеното икономическото неравноправие между развитите и недоразвитите страни, на България в частност.

Не се виждат в кампанията и чуват сериозни спорове по тези ключови днес теми, партиите и излъчените от тях кандидати старателно ги заменят с дърляния, подходящи за парламентарни избори. Не са им изгодни такива дебати. Не им се разговаря за щетите от либералната лъжедемокрация, за демографското опустошение сред коренното население в нападнатите от чуждоземци и иноверци европейски държави. Нито за джендъристките попълзновения и деморализацията на обществата или за грубо недемократичните практики на сегашните ЕП и ЕК за прокарването им.

От съдържанието на листите става ясно, защо предложилите ги политически сили са се умълчали по важните въпроси и шумят по второстепенни и в момента неактуални. Силно шумят обаче, за да прикриват притихването си по актуалните. Стара манипулативна техника, но обикновено работи. Може да предположим, че този път ще сработи доста слабо. Тъй като влиянието на претендентите и особено на манипулиращите общественото мнение играчи днес е драстично отслабено. В този си състав политолигархията и социолого-политологическата й прислуга са тежко изхабени.

Представлението „Папата ни споходи!“ ясно показа силно нарасналата несъстоятелност на манипулативната пропаганда, тежко въоръжена с професионални ибрикчии на евроатлантизма и с мощните омайващи технологии на обяздени телевизии. Дори премиерът Борисов, максимално напрегнал се да вдигне обществения ентусиазъм в полза на Ватиканския понтифик, само си скъса нервите с тази игра. Турили били лъжица катран в хубавото нещо, според него. Не в тази лъжица е проблемът. Нещото се оказа малко, при това и не особено хубаво, та затова.

И няма да добави съществени предизборни ползи на управляващите извън малобройната католическа общност. ГЕРБ са в по-силна позиция преди 26 май главно поради мижавата конкуренция, административния си ресурс и устойчивата склонност на чиновничеството да крепи актуалните властимащи. Скандалът с апартаментите и къщите за гости засяга не само тях, няма да им струва скъпо. Доста повече ще навреди крайно непопулярният Александър Йорданов.

Председателят на ЕНП Жозеф Дол казва, че с тази листа ГЕРБ „ще зареди проекта за Европа на ЕНП с още повече сила и резултатност“. Доказателство, че не само Йорданов, наричал подигравателно Борисов „премиер-мимикрия“ и „селски хитрец“, е вкаран по тамошна поръчка. Повечето лица в нея са подбрани с оглед да отстояват след избирането си досегашната Брюкселска линия. А тя за все по-голям процент българи и прочие европейци е недемократична и антинационална, затова и нежелана.

Позитанците подредиха листа с такъв водач и лица на избираеми места, която най-добре съответства на препоръките на EП и ЕК, особено на ПЕС. Не впечатляват силно дори най-упоритите от традиционните си избиратели, но отблъскват колебаещите се и недоволните от управляващите. Скандалите с облажването от властта с апартаменти и от еврофондовете също няма да им донесат много ползи. А може и да се обърне срещу тях.

Тъй като засягат не само ГЕРБ, но и ДПС, затова тези дни може да се очаква да им го върнат тъпкано. Не е разумно, който живее в стъклена къща, да хвърля камъни по съседите. Журналистът Стефан Ташев вече писа за разследвани фирми на оргсекретаря на БСП Кирил Добрев, реализирал милиони от обществени поръчки за снабдяване с гориво на общини и др. институции. Както и за връзките чрез фирмата „Бак ойл“ на Добреви майка и сестра с Първановите съпруга и син.

Вместо в края на май да спечелят много, ВМРО и Патриотичният фронт от Обединени патриоти много ще загубят. Нямаше съмнения, че в цяла Европа и у нас ще бъдат предизборно мобилизирани „сачмите“ на глобализационните антинационални централи във всички партии и институции за пробутване поне на някои части от Истанбулската конвенция и Пакта за миграцията на ООН. На този етап ефективната съпротива срещу тях са националистическите формации.

В редица страни от ЕС техните успехи вече са факт, така е в Унгария, Австрия, Полша, Италия, Франция, вече в Испания и не само. У нас обаче Обединените патриоти са силно разединени, затова и безсилни да пробият далеч по-успешно на тези избори. След което да си осигурят здрава перспектива за успех на следващите. Поне от 6-7 месеца беше ясно, че ще им уредят различни препятствия, най-ефективното от които е най-слабото звено в коалицията - „Атака“. Така и стана, Сидеров и субекти около него в обичайния си арогантен стил нападнаха и ВМРО, и НФСБ.

Разривът стана неизбежен още когато Втория Левски поиска оставките на вицепремиерите Симеонов и Каракачанов, водачи на другите две формации. Естествено, печелят другите конкуренти – ГЕРБ, БСП, „Воля“ и най-много ДПС. В политическата история на България Сидеров несъмнено ще остане като най-успешния политинженерен продукт за компрометиране на националноотговорни каузи.

Едва ли потърпевшите му партньори са много изненадани от ходовете му, но очевидно са били пред предложение, на което не се отказва. Подобните се привличат, особено опитомените и обилно нахранени от обща копаня. Покрай този разрив някакви шансове за успех придоби „Волята“ на Третия Левски – Марешки, припозната за правилно патриотичната у нас. Волевите щели да бъдат различни, макар досега да са забелязани само да сменят маски и неудачно да изобразяват другост.

Че и едни безгранични патриоти-космополити се изпъчиха, милениумчета с название „Път на младите“. Доста са сред останалите кандидати мераклиите да презаредят и възродят родината, да обединяват за едно-друго народа. Ето я и недоосъдената Десислава Иванчева с твърдото намерение да отстоява етническата ни независимост.

Изглежда от политически всеядни лакомници и с либерални мерудии отвън готвят нова еврогозбица у нас. Като нищо ще успеят предвид видимата морална и идейна скръб сред досегашната политическа олигархия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи