Политическите кризи – механизъм без формула

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков представи нова книга

Каква е същностната природа на политическите кризи? Доколко ролята на служебните правителства е формална или решаваща? Какви са грешките на президентите, които ги назначават? Изкушените от политическите анализи ще намерят отговор на тези въпроси в новата книга на Тома Биков „Политически кризи и служебни правителства” (A&T Publishers Ltd., 2019).

В стройна композиция – от нормативната уредба, регламентираща служебните правителства, до липсата на приемственост от страна на редовните правителства – се движи професионалното обговаряне на корелацията и конфликтността в българското общество по време на политическите кризи. Периодът обхваща трите десетилетия след 1989 г., а изводите навеждат на мисълта, че Преходът най-сетне е свършил.

Това е трета книга на политолога Тома Биков след „Досието на Доган” и „Другата история на България – 157 модерни апокрифа”, продадени във внушителни тиражи.

Премиерата на това академично изследване събра в хотел „Анел” (София) десетки политици – министри, депутати, общински съветници, колеги на Биков от ГЕРБ.

Авторът говори за механизмите за решаване на политическите кризи – за изкуственото забавяне на ритъма на живот, за разликите между експертния и политически характер на служебните правителства: „Има анализи, които показват, че хора от академичните среди са по-скоро неуспешни в политиката. Тъй като тя изисква социални умения. Обикновено политическият служебен кабинет потушава социалното напрежение, а при експертния напрежението ескалира”. Тома Биков даде примери с правителствата на Ренета Инджова, Стефан Софиянски, Марин Райков.

„Това е една чисто политологическа, но и много човешки написана книга. Впечатление прави нейната педантична структура. Днес разломите в политиката са съвсем различни – те не са ляво-десни, упадъчният модел е на път да се завърне. Колаборациите между партиите е по хоризонталната ос. Основната теза на книгата е, че политическите кризи у нас се лекуват със служебни правителства, но всъщност това не е най-доброто лекарство. Текстът вдъхва позитивени емоции, авторът е безпристрастен и обективен” – каза Иван Стамболов.

Д-р Ирена Тодорова очерта комбинацията от професионален и артистичен профил на автора: „Познаваме се от 2006 г. Той живее с политиката. Тя е негово призвание и професия. Няма друг като Тома, който да разкаже толкова накратко историята на българския преход и да свърже тласъците в развитието ни със служебните кабинети. Но той не просто разказва тяхната история, но ги критикува и казва, че е време да се намери разрешение на този конституционен инструмент, който вместо да реши една политическа криза, води до друга. Авторът ни препоръчва да помислим за промяна на Конституцията... В неформална среда Тома Биков притежава таланта да свърже всяка една социална тема с политическото – от песните на „Бийтълс” до речите на Тодор Живков”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика