Политическият психолог Антоанета Христова: Зад всеки протест има сценарий

Проф. д-р Антоанета Христова, директор на Института за изследване на човека и населението на БАН. 

Оставката се подаде чак сега, очевидно, за да се види дали протестът няма да се успокои. След като хората остават по улиците, започна да се разсъждава коя е най-голямата тежест. Действително Валери Симеонов тежеше на правителството. Това политическия психолог Антоанета Христова по Канал 3 по повод оставката на вицепремиера.

„Зад всеки протест има сценарий. Но когато има толкова недоволство, не може да са ръкопляска. Правителството отдавна трябваше да предприеме превенция под формата на реформи на това недоволство и напрежение”, допълни тя.

Тя подчерта, че въпреки че в страната се случват хубави неща, то като противовес стоят и лошите неща и недоволството. Това лесно предизвиква объркване и сред политиците, според нея.

„Затова при тях лесно се прибавиха сценаристите. Те са очевидни. Всяка партия, група, която има интерес от разместване, да влезе в медиите. БСП има интерес, защото Корнелия Нинова не е обединила още БСП. Старата десница има интерес, защото тях ги няма в момента. Трето – това са олигарсите. На четвърто място не мога да пропусна Румен Радев. Той влезе в политиката с опозиционен профил. Той се идентифицира с хората, които олицетворяват социалните неравенства. Той дори предизвика една кръгла маса на тема социални неравенства. Това е хубаво послание и аз го подкрепям. ДПС също имат интерес – те бяха изместени от „Патриотите” и сега този удар срещу „Патриотите” очевидно е в интерес на ДПС”, анализира Христова.

Тя не открива паралели между оставката на Валери Симеонов и Симеон Дянков. Паралелът е само времето от годината и покачващите се сметки.

„Правителството направи грешка с това покачване на цените. Защото се очакваше, че веднага след края на председателството ще започне атаката срещу него. Но разликата е, че тогава, през 2013 г. имаше много автентични хора. Тогава имахме масово явление. Сега забелязвам голяма динамика в исканията”, каза Христова и обясни, че исканията се разводняват.

Но едно искане е било последователно и то е било именно за оставката на Валери Симеонов.

„Неговата основна работа е да комуникира. Когато на него това основно нещо му липсва, това означава, че трябва да се учи. Това бе напълно заслужено искане за оставката му и трябваше да стане”, каза още Христова и подчерта, че изказът на Симеонов е неподходящ.

Според нея в „Обединените патриоти” липсват хармонични отношения и предположи, че вътре в коалицията може да има напрежение.

„Но навън, не. Би могло да се разпадне коалицията на „Патриотите”, но там нищо не може да се прогнозира. Но си мисля, че поне за известно време ще видим успокояване”, добави Христова.

Тя смята, че в бъдеще ще има рокади в правителството, като така коментира и вероятността за нов вицепремиер на мястото на Симеонов и дали изобщо ще има такъв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика