Политически интереси в атаката срещу българските строители

Секторът осигурява поминъка на близо 1,5 милиона души в България

Политически интереси прозират зад ударите срещу строителния бранш в България, обясниха пред „Труд“ негови представители. Предприемачите, които помолиха имената им да не бъдат разгласявани, бяха категорични, че става дума за опасна игра, застрашаваща целия сектор.

Официалните данни на Националния статистически институт показват, че за второто тримесечие на 2018 година в строителството са заети близо 250 000 души. Те получават добри заплати, плащат им се всички осигуровки. Изчисленията на самия бранш показват, че доходите на тези 250 000 работници, специалисти и друг експертен персонал, са основното перо в техните домакинства. Така общият брой на тези, чийто поминък зависи от строителния сектор набъбва до 1.5 милиона души.

В резултат на очернящата кампания срещу големите фирми, които са лицето на този бизнес и са сред най-големите данъкоплатци в България, цялата сфера е застрашена, а оттам и доходите на заетите в нея.

Прави впечатление, че ударите по бранша идват от малки опозиционни партии и медиите, които дават трибуна на техните лъжи. Основната цел е българските строителни предприемачи да бъдат дискредитирани, като изпълняваните от тях големи инфраструктурни проекти да се поставят под съмнение. По този начин се нанася тежък удар върху сегашното управление, което посочва като най-големи свои успехи именно строежите на магистралите, спортните зали, ремонтите в големите градове като София, Пловдив, Бургас, продължаващото изграждане на метрото в столицата.

Факт е, че голяма част от изброеното се изгражда от български строителни фирми, тъй като те дават най-добрата цена и най-доброто качество в най-кратки срокове.

Политическа игра

Опасната политическа игра, която започнаха партиите извън властта може да доведе до срив в целия строителен сектор. С цел обслужване на собствения си имидж пред обществото опозиционни формации измислят скандал след скандал, без да имат никаква фактология.

Един от примерите е жестоката катастрофа край Своге. В края на август пътнически автобус се обърна на завой, като жертвите на инцидента са 20.

Една от основните версии на разследващите е грешка на шофьора. Но часове след трагедията „експерти по пътищата“ от опозицията започнаха истерично да обясняват в приближените си медии, че за всичко е виновно правителството, което не контролирало фирмата изпълнител - „Трейс груп“. Тя пък била положила некачествен асфалт, заради който станала катастрофата. В резултат на тези до днес недоказани твърдения премиерът Бойко Борисов отстрани трима министри – на регионалното развитие Николай Нанков, вътрешния Валентин Радев и транспортния Ивайло Московски. Въпреки че и досега не са готови всички експертизи, чакат се резултати и проверката на всички факти около катастрофата не е приключила, виновник бе посочен веднага с партиен пръст - „Трейс груп“.

Друг пример от последните дни е масираната атака срещу „Джи Пи Груп“ - също огромен работодател, данъкоплатец и изпълнител на ключови за България инфраструктурни проекти.

Срещу „Джи Пи Груп“ ударите бяха няколко за кратко време – първо холдингът бе нарочен за злоупотреба с евросредства. „Журналисти“ от клеветническия сайт „Бивол“ обявиха, че били арестувани, докато правели разследване на поляна край Радомир. Оказа се, че те сами извикали полиция на мястото, където се горели „важни документи“. Логично, униформените задържали клечащите в храстите „репортери“. Скандалът се раздуха именно заради ареста, а не заради недоказаните твърдения на „Бивол“.

Но най-фрапиращото тепърва предстоеше – именно тази „медия“ обвърза убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова с „разследването“ им за „Джи Пи Груп“. В последното си предаване Маринова казала няколко изречения за случая, а неин колега интервюирал задържаните.

Заподозрян за зверството бе задържан за часове и засега нищо не води към версията за убийство, свързано с работата на жертвата. Но докато течеше издирването, скандалът излезе извън България, а висши фигури от Европейската комисия и Европейския парламент бяха заблудени, че става дума за атака срещу разследваща журналистка, каквато Виктория Маринова никога не е била приживе.

Така атаката срещу една голяма строителна фирма се оказа тежък удар срещу българската държава, която и досега не е получила извинение от европейската общност, камо ли от „Бивол“, които продължават с лъжите.

Вторият фронт, по който бе ударена „Джи Пи Груп“ бе за ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“. Въпреки че дейностите още не са приключили, представители на малкото „дясно“ обединение „Демократична България“ не спират да обясняват, че работата е извършена некачествено. Местната управа на София обяснява от седмици, че ремонтът продължава и ако има забележки, ще се налагат глоби. Но изпълнителят на рехабилитацията на ул. „Граф Игнатиев“ вече е с жестоко разклатен имидж, въпреки с години градената си репутация. И вече няма гаранция, че колкото и добре да си вършиш работата и колкото и обекта да си направил идеално, няма да станеш жертва на политическа атака.

Обичайните заподозрени

Атаките срещу строителния бранш идват от добре позната мрежа, в която са оплетени политически, финансови и лични интереси. Част от нея е „Демократична България“, в която са обединени три формации - ДСБ, Да, България и ПП „Зелените“. Този политически хермафродит от две „десни“ и една откровено лява партия (“зелените“) бе създаден под вещото ръководство на кръга „Капитал“, оглавяван от олигарха Иво Прокопиев. Именно в неговите медии първо се появяват политическите позиции на „Демократична България“ срещу строителния бранш.

Целта на трите формации още от съюзяването им през пролетта на тази година е предизвикване на предсрочни парламентарни избори, защото те си мислят, че имат шанс да попаднат във властта. Нещо, което социологическите проучвания до този момент опровергават, тъй като „Демократична България“ не събира и 4% подкрепа, нужни за влизане в Народното събрание.

Най-активни в атаките срещу строителните предприемачи са „зелените“, които от години се издържат по този начин. Те саботират огромни проекти, като строителството на автомагистрала „Струма“. Аутобанът е от европейско значение, защото е част от Паневропейски коридор номер 4, който ще свърже Германия и Гърция. Маскирани зад екологична кауза, „еколозите“ прокарват своите политически и лични интереси. Благодарение на „природозащитната“ си дейност те получават щедро финансиране от чужди спонсори, като си осигуряват и достъп до пари от еврофондовете.

Опасността

Голямата опасност е обичайните заподозрени да успеят в клеветническата си кампания срещу строителния бранш. Така ще бъде застрашено изпълнението на големите проекти на национално и местно ниво, които са безспорен успех на управлението. Защото българските строителни фирми отдавна са се доказали като най-добрите у нас – дори конкурс да бъде спечелен от чужд консорциум, той идва в България и наема местни подизпълнители.

Атаките срещу този сектор може да доведат до неговия срив, което неминуемо ще удари по цялата държава. Точно това е целта на тези, които искат да се доберат до властта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи