Политически крамоли отново разделят Румъния

Ожесточава се тихата война между Ливия Драгня и премиера Михай Тудосе, Клаус Йоханис пасува

Тази година румънците не се маскираха за Вси Светии. Не защото си имат Дракула, а защото си имат Ливиу Драгня. Лидерът на най-голямата политическа партия отвъд Дунав, Социалдемократите, демонстрира че може да е истинско превъплъщение на злото, като реши да отпразнува 55-я си рожден ден навръх годишнината от трагедията в букурещкият нощен клуб „Колектив”. Вероятно е забравил пожарът, който избухна в заведението през 2015-а, след пиротехническо шоу на рок концерт?! Пламъците скорострелно обхванаха заведението, таванът падна, млади хора загинаха на място или при паниката и блъсканицата в тесните изходи. Други издъхнаха в болницата. Трагедията отне живота на 64 души - младежи между 14 и 16 години.

Оказа се, че заведението - бивша добивна фабрика - не отговаря на нормите за безопасност. Срещу собствениците на нощния клуб бяха повдигнати обвинения в непредумишлено убийство. Огненият ад и човешката трагедия родиха колективна революция, която още тлее. Защото премиерът е нов, проблемите са стари, а раната не е зараснала.

Докато съпартийците на Драгня се надпреварваха в клиширани пожелания за здраве и успехи за годишнината, а президентът Клаус Йоханис му изпрати букет бели орхидеи (символ на приятелството) в опит да разтопи леда, в социалните мрежи гневни румънци написаха - „Нека Бог ви дари с още 55 години живот, за да върнете парите, които сте откраднал”. Недоволните линчуваха чучело на председателя на Социал-демократическата партия на символична екзекуция пред сграда на булевард „Мирча Елиаде” в румънската столица. И макар че бяха шепа хора за разлика от 2015-а година, когато се събраха хиляди, тръпка полази по гърба на Ливиу Драгня. И го обзе страх.

Именно от страх през изминалата седмица съпартийците на Драгня лансираха скандалния проектозакон „Антипротести”. Иницииран от сенатора Виорел Салан - бригаден генерал и бивш шеф на Окръжния инспекторат на жандармеристите в Хунедоара, документът предвижда повече правомощия за жандармерията. Според него полицаите да имат право да използват сила, ако тълпата не им „съдейства”. 124 депутати вече подкрепиха законодателната инициатива.

Но все по-малко са тези, които подкрепят Социалдемократите в тяхната управленска програма. Година след изборите, тя прилича на потъващ айсберг. Икономическите мерки, които СДП обеща (това й осигури невиждано добър резултат в урните), отпадат една по една. Увеличението на минималната работна заплата и това на пенсиите не биха могли да бъдат покрити от бюджетните приходи, които са по-малки от разходите. Жертвани бяха и някои публични инвестиции в инфраструктурата, защото изискваха 25 % съфинансиране - пари, които управляващите нямат откъде да вземат. Втората слабост, за която никой не говори по телевизията, е финансовата задлъжнялост. През 2017-а година този процес се ускори.

Ожесточи се и тихата война между Ливия Драгня и премиерът Михай Тудосе. Първият се „храни” от политически кризи. Вторият е на ръба да хвърли оставка, само няколко месеца след като положи клетва. А президентът Йоханис предпочита да е далеч от политическите главоблъсканици - във фабриката на „Форд“ в Крайова, за да открие най-новия им произведен модел. За отворилата се пропаст в управлението подсказа и рекордно кратката 6-минутна церемония по назначаването на тримата нови министри - Паул Стънеску на развитието, Феликс Строе на транспорта и Мариус Ника на европейските фондове. Драгня не само не стъпи в Котрочени (президентският дворец в Букурещ), но каза на президента „да не говори повече за СДП, освен ако той самият не се присъедини към партията”. Лидерът на СДП е убеден, че определени институции и хора искат да конфискуват правителството, да изземат функциите му. Дали? Никой не иска тази играчка.

Драгня обаче явно е шизофреник. Преди броени дни той хвърли поредната словесна ръкавица към президента Клаус Йоханис, че дърпа конците на Дирекцията за борба с корупцията и нарече органът „душманина“ на Социал-демократическата партия. Какво да очакваме от човек, който признава, че разпуска с Angry Birds?

И така. Отново е ноември. А Румъния се е засилила към пропастта. Дано месецът бързо се изтърколи. Защото през декември традиционно отвъд Дунава се случват чудеса - обединението, Румънската революция, изборът на сашки германец за президент....Какво предстои и ще има ли този път коледно чудо? Времето ще покаже.

Букурещ срещу измамите със стари автомобили

Публикации в румънската преса от тази седмица, твърдят че управляващата в Румъния Социалдемократическа партия е изготвила законопроект, който тепърва ще разбуни духовете отвъд Дунава. Става въпрос за въвеждането на забрана за румънски граждани да притежават повече от един автомобил за срок от две години. Употребяваните превозни средства, внесени от чужбина, ще могат да се търгуват само от фирми, а частни лица ще могат да сменят собствеността си върху автомобил втора ръка само веднъж на 630 дни. По данни на румънските данъчни служби в страната е много разпространена практикатка физически лица, които не са данъчно регистрирани, да притежават и търгуват с автомобили “втора ръка”. Засечени са случаи с частни лица, които притежават до 10-15 автомобила. Тези хора развиват икономическа дейност, която не е позволена по закон, не е регистрирана фискално и не се декларират приходи от нея, на основание че автомобилите се смятат за лично имущество. Новите мерки имат за цел да се справят с този тип злоупотреби, макар и според мнозина от противниците им да са почти противоконституционни, защото ще ограничат правото на лична собственост на гражданите.

 

  • Мартина Ганчева е водеща на новините и международен редактор на Bulgaria ON AIR, експерт е на тема Румъния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари