Политологът Антоний Гълъбов: Румен Радев е подложен на партиен и корпоративен натиск

Корнелия Нинова и Румен Радев

Най-сериозното изпитание пред новоизбрания президент Румен Радев е политическият, партиен и корпоративен натиск „в тила“. Това коментира политологът доц. Антоний Гълъбов пред "Фокус". Според него президентската институция на Радев се движи към друг модел, в който се прави опит да се лансират самостоятелни политики и президентството да бъде алтернативен център на властта.

„Първите сигнали, които долавяме от новоизбрания президент, са в по-различна посока. Имам усещането, че г-н Радев си представя президента повече като алтернативен център на власт, а не това, към което се стремеше президентът Плевнелиев – да постига съгласие, да посредничи в отношенията между институциите", посочи Гълъбов.

Според него, от един, по-скоро консенсусен модел, към който се движеше администрацията на президента Росен Плевнелиев, сега се движим към един друг модел, в който президентската институция ще се опитва да лансира самостоятелни политики, ще се опитва да влиза в диалог, като самостоятелен център на власт.

По думите на Гълъбов, изборът на хора за собствената му администрация и едновременно на членовете на служебния кабинет е особено сложно упражнение и в това отношение Радев е подложен на много сериозен натиск.

„През последните седмици всички сигнали в публичното пространство говорят за това. Има много сериозен политически, партиен и корпоративен натиск за лансиране на определени хора“, коментира политологът.

Доц. Антоний Гълъбов каза още, че прекъсването на диалога на Радев с Плевнелиев за съставяне на служебен кабинет, или в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност, е резултат от този натиск.

Според политолога, конституционният профил на президентската администрация не предполага да се занимава с районирането на страната за промени в избирателната система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика