Полицаите гневни, без пари работят извънредно

Може да се наложи частни охранители да пазят София на коледните и на новогодишните празници. За това предупреди на пресконференция днес председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Валентин Попов. Това ще стане, ако полицаите спрат да полагат извънреден труд, без да им се плаща.

Извънредният труд у нас се превърна в редовен за полицаите, каза заместник- председателят на СФСМВР Илия Кузманов. По думите му, ако тази гавра със служителите на МВР не спре, те спонтанно ще излязат на протест на 8 декември както миналата година. Синдикалистите определиха начина, по който се изчислява извънредният труд в МВР, като “идиотизъм” и “ подигравка с трудовото право - българско и международно”.

Часовете извънреден труд на полицая не се плащат, ако той излезе в отпуск или болничен. Смята се, че така те си почиват, компенсират преумората си и няма защо да им се дават пари. Върховният административен съд отмени скандалната наредба за това, но то продължава.

Съдете министерството, казал член на политическото ръководство на МВР, когато синдикатите повдигнали този въпрос. Всъщност присъда по казуса има, но Бъчварова и екипът й я игнорират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право