Полицаите гонили Мартин Трифонов от Сотиря два часа, стреляли по него

Ивайло Иванов: Има доказателства, че той е убиецът на 7-годишната Кристин

21-годишният Мартин Трифонов, заподозрян за жестокото изнасилване и убийството на детето от сливенското село Сотиря,  бе задържан след двучасово преследване в планинска местност с гъста растителност.

Ръководителят на Окръжната прокуратура в Сливен Пламен Стефанов изказа благодарност за перфектно организираната издирвателна акция.  Срещу Трифонов предстои да бъдат повдигнати обвинения за три престъпления: за убийство на малолетно лице, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, за изнасилване и за блудствени действия.

В понеделник,  19 август, Окръжната прокуратура ще внесе искане  в Окръжния съд на Трифонов да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Окръжният прокурор на Сливен съобщи още, че вече е изготвено постановление за извършването на ДНК – експертиза.

На съвместен брифинг с негово участие, с участието на главния секретар на МВР гл.комасир Ивайло Иванов и  с директора на ОД на МВР-Сливен ст.комисар Димитър Величков бе дадена висока оценка за проведената операция по задържането на заподозряното лице.

Ивайло Иванов изказа благодарност не само на колегите  от жандармерията, военната, граничната полиция,  пожарникарите, горските служители и  планинските спасители, участвали в акцията, но и специално на гражданите, оказали съдействие на органите на реда.

„Днес получихме няколко сигнала за лицето, които бяха проверени. За кратко издирваният е бил заловен от местен човек, който е успял дори да го завърже и да му направи снимка с мобилния си телефон. Но той е успял да избяга”, каза гл.комисар Иванов.

При продължилото преследване Трифонов не е изпълнил нито едно полицейско разпореждане. По тази причина се е наложило служителите на реда да използват оръжие. Трифонов е бил откаран в областната болница с наранявания по краката, адекватен, без опасност за живота.  Тепърва ще се изяснява дали нараняванията са причинени от огнестрелно оръжие, или от растителността, през която е минавал, докато бяга.

След задържането станаха известни още шокиращи подробности за убиеца. Близките му са знаели за извършеното от него престъпление, но са скрили информацията от полицията.  Наказателна отговорност от майка му не може да бъде търсена. Законът обаче преследва за укриване на престъпление лица, които не са в родствена връзка с извършителя.

Тежкото престъпление не е било извършено под въздействието на алкохол или наркотични вещества. „Наркотиците струват пари, каквито той е нямал. Не е употребявал алкохол. Бил е пристрастен към енергийните напитки”, коментира гл.комисар Иванов.  Разследващите отрекоха първоначалната версия, че има съучастници. Трифонов все още не е разпитван.

7-годишната Кристин Георгиева бе открита около 14 часа на 15 август в района на вилната зона в Сотиря.  Тогава е подаден сигнал на тел.112.  Детето е било в безпомощно състояние, но все още живо. Изпитвало е силни болки. Било е транспортирано незабавно в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински”. Въпреки усилията на лекарите, той е издъхнало от причинените му несъвместими с живота травми.  Една от най-тежките травми е била причинена на черепа.  Момиченцето срещнало  изнасилвача-убиец , докато по обяд отивало за хляб. Трифонов не е местен човек, но живеел също в района на вилната зона, където бил домът и на детето. В същата вилна зона преди година загина 33-годишен мъж. Човекът бе смъртоносно нахапан от кучетата си, докато се опитва да спаси от зъбите им предизвикалия ги съсед – Мартин Трифонов.

Две момчета, които са помагали на полицията по време на гражданския арест, разказаха по Нова ТВ какво знаят за предполагаемия убиец.

„Аз, Андон, две момчета и едно момиче тръгнахме да го търсим нагоре по реката. Стигнахме до третата бара и започнахме да се връщаме. На връщане видяхме две коли на „Гранична полиция”. След секунди чухме как един от органите на реда каза: „Стой, не мърдай!”. Започнахме да го преследваме по черния път”, разказа 19-годишният Тихомир.

„Полицаите ни казаха, ако го видим да сигнализираме веднага и да го подгоним. Той мина покрай мен и го замерих с едно дърво. Не можах да го улуча. Взех един камък и успях да го уцеля. Всички полицаи тръгнаха след него. Органите на реда стреляха нагоре във въздуха и мисля, че един път го простреляха. Той се скри в една изоставена къща. Органите на реда влязоха и го заловиха”, каза още 14-годишният Андон. Той сподели, че през годините двамата са имали дрязги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България