Полицаите недоволни от предложението на МВР относно парите за извънреден труд

В МВР липсва добър социален диалог, а неспазването на писани норми води до възможност за поредно сезиране на компетентния съд.  Това се казва в декларация на полицейския синдикат СФСМВР (Синдикална федерация на служителите в МВР) по повод предложението на МВР парите за извънреден труд на полицаите да се променят всяка година, за което съобщи зам.-министър Красимир Ципов.

От СФСМВР изразяват недоволство от факта, че промените, които са внесени за обсъждане в парламента, не са били обсъдени с тях.

Пълният текст на позицията на синдиката гласи:

"СФСМВР с недоумение посреща изявленията на зам.-министъра на вътрешните работи, г-н Красимир Ципов, в националните медии за „...продължение на тази политика, която предприе това ръководство - Всички такива важни въпроси, касаещи социални права на служители да бъдат обсъждани в рамките на Съвет за социално партньорство…“

МВР предлага парите за извънреден труд на полицаите да се променят всяка година. Промените са заложени в поправките на закона за МВР, които ВЕЧЕ СА ВНЕСЕНИ за обсъждане в НС.

На 04.09.2017 г. силовото ведомство публикува проект на заповед, с която се регламентира допълнителното заплащане за извънредни дежурства. И по двата проекто-документа, в нарушение на принципите на социалния диалог, не е имало консултации или обсъждания със синдикалните организации в МВР при създаването им.

Очевидно са нарушени императивните разпоредби при изготвянето им, както по Закона за нормативните актове /ЗНА/, така и по Споразумение рег.№812100-13250/07.04.2015 г. сключено между СФСМВР и министъра на вътрешните работи / чл. 12, ал. 1 /:

„Министърът поканва представители на Федерацията за консултации при обсъждане и ПОДГОТОВКА на проектите на нормативни и общи административни актове, включително правилници, наредби, инструкции и заповеди, които касаят трудовите и социално-икономическите права и интереси на служителите.“

Този проект на нормативен акт пряко касае трудовите и социално-икономическите права и интереси на служителите, в частност членовете на СФСМВР, като в същото време не е изпълнена хипотезата на чл.4, ал.2, т.2 от Правила за организацията и дейността на Съвет за социално партньорство в МВР рег.№8121 р-17692 от 08.04.2015 г.

Ако г-н Ципов е имал предвид продължение на такава порочна традиция в МВР, то ние ще се съгласим с него.

Подобна последователност като при цитираните нарушения не може да бъде приета от СФСМВР за добър социален диалог, а неспазването на писани норми води до възможност за поредно сезиране на компетентния съд, което отново да доведе до негативен отзвук върху институцията МВР - призвана да съблюдава законността в Република България".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България