Полицаи и пожарникари протестират пред НС заради ниските си заплати

Снимка: Архив

Основното искане е увеличение на възнагражденията с 15% от 1 февруари тази година

Полицаи и пожарникари протестират пред парламента в столицата заради ниските си заплати и заради липсата, според тях, на диалог с ръководството на МВР. Минути преди 12.00 часа служители на МВР докараха пред Народното събрание един противопожарен автомобил - с това от синдикатите в министерството искат да покажат на ръководството на МВР в какви условия работят служителите, информира БНР. По този начин синдикатите обясниха на присъстващите недостига на хора в пожарната. Според професионалните изисквания на тази служба, в противопожарен автомобил трябва да има по 6 души, а обикновено в българската пожарна често се случва да има по двама или трима.

Мястото не е случайно избрано. 2015-а година ние изкарахме на 20 метра от тук в една палатка 44 дена протест. Имахме определени изисквания тогава. Подчертавам: те са социални, икономически и свързани с физическото оцеляване на нашите колеги-членове на "Пожарна безопасност и защита на населението", а именно искахме, настоявахме екипите в България, екип на една пожарна да бъде от трима човека: шофьор и двама бойци. Исканията са ни изключително практични, каза Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Основното искане на протестиращите днес полицаи е увеличение на заплатите с 15% от 1-ви февруари тази година, тоест със задна дата. Синидкатите са категорични, че няма да отстъпят от свое това искане. От друга страна ръководството на Министерството на вътрешните работи също е категорично, че към момента пари за такова увеличение не могат да се намерят.

Категорични сме в исканията и за тази наша категоричност изключително много допринася и ръководството на МВР, което до този момент не е започнало същински преговори с нас по исканията. МВР сериозно бърка социалния диалог, който под някаква форма тече на заседанията на Съвета за социално партньорство, и преговорите по исканията от протеста. Това тяхно неразбиране, за съжаление, се превръща вече и в проблем, каза Илия Кузманов. Кузманов посочи, че се готви нов национален протест: "Той е вече в начална форма на организация. Датата е 21-и октомври, събота, пред Народното събрание". До 21-и октомври протестните действия на синдикатите ще продължат щафетно в различни градове на страната.

По-рано днес заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов отново повтори тезата на ръководството на МВР, че към момента няма как заплатите на пожарникарите и полицаите да бъдат увеличени със задна дата:  "Колко ще бъдат увеличени, това ще зависи от бюджета, от рамката на бюджета, от министъра на финансите. Аз искам те да получават по 2 000 евро на месец, само че бюджетът на държавата не позволява в момента това, което те искат. Не знам с колко процента, не бих могъл да ви отговоря и не знам точно от кога". Стефан Балабанов отбеляза, че в рамките на няколко месеца е имало шест срещи между политическото ръководство на МВР и синдикатите в министерството. На тези срещи, според заместник-министъра, са постигнати реални резултати, по които се работи.

От своя страна главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", също се обяви за увеличение на заплатите на пожарникарите, стига обаче това да бъде възможно. Ако не се постигне разбирателство, въпреки днешния протест, от синдикатите в МВР се заканват да организират голям национален протест през октомври. Ако до 2018-та година също не бъде постигнато разбирателство, от 5-ти януари през новата година протестите на полицаите ще станат ежедневни.

Полицаите във Варна ще протестират тази вечер зад сградата на Драматичния театър "Стоян Бъчваров".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България