Полицаи обучават пенсионери в Монтана за борба с телефонните апаши

Нова измамна схема сред пенсионерите въртят банди телефонни апаши у нас, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Вместо да искат от името на полицията пари от баби и дядовци, изпечените мошеници се представят за банкови инспектори и предлагат на възрастните хора изгодни кредити.

За да получат заеми с ниски лихви обаче, престъпниците убеждават жертвите си да платят минимални суми за откриване на „кредитни досиета”.

Сценарият на новата измама бе разяснен на белокосите граждани от полицейския инспектор Тихомир Ячков в пенсионерския клуб „Надежда” в областния град.

Всеки месец служителите на МВР в Монтана ще организират в клуба срещи и под формата на беседи ще запознават възрастните хора с престъпления, на които могат да станат жертви, ще отговарят на въпросите им и ще търсят заедно с тях решения на проблеми, свързани със сигурността им, заявиха от Областната дирекция. Въпреки новата схема на „ало апашите” в региона продължават и опитите на мошеници да прибират пари с призива „Дайте пари на полицията, да залови група измамници!”.

„Телефонните измами се извършват с обаждане на стационарен телефон и по-рядко на мобилен. МВР търси съдействието от гражданите, за да получи информация за извършители или жертви на престъпления, но никога не иска от хората техните спестявания и пари, за да залови престъпниците”, обясни младши инспектор Светлин Страшимиров.

Полицаите призоваха възрастните хора да не пускат в дома си непознати. Престъпниците често ги убеждават, че трябва да влязат в жилището им, защото имали уговорка с друг член на семейството или съседи, за да огледат за бъдещ ремонт или по друга причина. Озовали се в чуждо жилище обаче, крадците лесно правят поредния си удар.

Измама може да бъде извършена и ако пенсионерите предоставят на непознати личните си карти и неочаквано се окажат „собственици” на хотели, фирми и недвижими имоти с големи задължения, предупредиха пазителите на реда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право