Полицаи се обясняват защо обгазиха колеги

Снимка: БТВ

Вятърът духал от неправилна страна

Клип с наши ченгета влезе в световния хумористичен обмен

Полицаите, обгазили свои колеги със сълзотворен газ, ще дават обяснения защо са използвали това помощно средство. Към момента не става въпрос за вътрешна проверка, нито за търсене на вина и нарушения, а само за оценка на действията, обясниха от МВР на въпроси на „Труд”.

Случаят е от миналата събота следобед на площада пред Министерския съвет. Група от участници в протест срещу системата за управление е спряна от полицейски кордон пред бившия Партиен дом. От 5 до 10 по-агресивни граждани се опитали да преминат и полицаи пръскали по тях лютив спрей от флакони. Образувал се облак, духнал вятър и го насочил към самите униформени, които нямали противогази. Част от тях са обгазени в различна степен, по препоръка на шефа им трима с по-зачервени очи ходили на преглед в ИСУЛ, там лекарите им казали, че нямат увреждания.

Законът за МВР дава право на полицаите да използват химически вещества като помощно средство, обясняват експерти. За лютивия спрей от флаконите обаче не се изисквало ченгетата да имат противогази, те били задължителни при пускане на сълзотворен газ от димки, димни гранати или от капсули, изстрелвани на разстояние с пушка.

Така или иначе клипът с българските полицаи, които си търкат очите, попадна през социалните мрежи в световния хумористичен обмен. Източници на „Труд” обаче казаха, че случаят е съвпаднал с предложения миналата седмица проект за наредба на МВР нощният труд на полицаите да се плаща по 25 стотинки на час, а не по договорените със синдикатите 50 ст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България