Полицай напуска дома си час преди да се взриви (ОБЗОР)

Пожар лумна след взрив в къща в шуменския квартал “Мака” и погуби собственика Йордан Андонов (68 г.), баща на полицай от РУ-Шумен. Синът Галин излязъл от дома си само час преди трагедията, разиграла се в 17,50 ч в събота. Взривът бил от газова бутилка, научи “Труд”.

“Чу се силен гръм и като излязох, видях първия етаж на Данчо, че гори”, разказа съседката Русана Благоева. Нейната двуетажна къща на ул.

“Мир” е съвсем близо до изпепелената, стъклата й са потрошени. Щети има и по други домове. Като видели пламъците, съседи започнали да звънят на телефон 112. Три екипа пожарникари се борили с пламъците. На мястото се върнал и синът Галин, едва го удържали да не влезе в огъня, за да търси баща си.

Според осведомени е избухнала 20-литрова газова бутилка, свързана към котлон в кухня на първия етаж. Вътре имало и печка на твърдо гориво. Възможно е да е настъпил теч на газ, собственикът да не го е усетил и искра от печката да е причинила адския взрив. Бащата бил намерен овъглен наблизо. Стихията унищожила и семейния автомобил.

Основна версия на разследването: Нещастен случай, а не атентат срещу ченге

Пожарът в къщата на Йордан Андонов, който го погуби, няма връзка с професията на сина му Галин. Това е основната версия на МВР след трагедията в Шумен. Галин бил редови пазител на реда, нямал врагове във връзка с работата си. Баща му приживе работел в конезавода “Кабиюк”, после бил шофьор към ВиК. “Много добър човек, правил ни е много услуги”, плачеше вчера за него съседката Райна. Преди 3 г. починала съпругата му и той решил, че няма смисъл да отопляват големия дом с изграденото локално парно. Поставил климатик, но ползвал и печка на твърдо гориво, защото в дебелия сняг токът в квартала гаснел. Вероятно близостта й до газовата бутилка се е оказала смъртоносна за Йордан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право