Полицай под прикритие заковал групата за фалшиви ТЕЛК-ове в София

Снимка: Архив

Доказателствата за фалшиви ТЕЛК-ове в София са преки, служител на МВР се представи за клиент и мина по цялата верига на престъпната група. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с разследването на действаща на територията на София организирана престъпна група осигурявала ТЕЛК-решения на здрави лица срещу подкупи.

„Преди време казах, че прокуратурата се ангажира сериозно с така наречените измами, свързани с ТЕЛК и че тази дейност на прокуратурата няма да е кампанийна. От държавния и от общинския бюджет изтичат десетки и стотици милиони левове, които отиват към лица, които нямат право да ползват този ресурс. Мними инвалиди получават пари в резултат от получените решения на ТЕЛК, всеки месец, в размер, който е сериозен и може да позволи едно голямо семейство да живее нормално. Като страничен продукт получават десетки, стотици може би социални услуги, които допълнително натоварват държавния и общинските бюджети почти във всички сфери“, обясни Гешев.

По думите му тези пари изтичат и не стигат до хората, които имат реална нужда от тях. „На гърба на държавата живеят цели семейства и общности без да са заслужили и въобще да има причина да получават тези пари и социални услуги. Интересното в случая е, че това, за което си говорим и което по някои дела сме доказвали с косвени доказателства, тук ще бъде доказано с преки“, каза Гешев.

Заместник-главният прокурор уточни, че служител на МВР се е представил за клиент на организираната престъпна група е минал по цялата верига. „Платени са сумите, осигурени от МВР, които по определен начин са приобщени по делото като доказателства. Този служител на МВР си е платил капаро, крайна сума и си е получил решение на ТЕЛК, за това, че е 50 % нетрудоспособен“, посочи Гешев. Служителят на МВР е напълно здрав.

От ГДБОП са установили над 100 такива случая, извършени от въпросната организирана престъпна група.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България