Полицейски синдикат недоволен от Бъчварова и от проверките за полицейско насилие в Харманли

Най-големият синдикат в МВР изрази остро недоволство от досъдебните производства, образувани срещу полицаи, които са участвали в потушаването на бунта на бунта на мигранти в Харманли.

Според Синдикалната федерация на служителите в министерството (СФСМВР), това противоречи на Закона за МВР.

В документа недоволните полицаи обвиняват министъра в оставка Румяна Бъчварова, че не подкрепя служителите си. "При нов подобен случай, полицаите ще се замислят дали, ако си свършат работата, няма да станат "клиенти" на прокуратурата", предупреждават от синдиката.

Пълният текст на декларацията гласи:

"Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) изразява неразбирането си внушенията, насаждани по отношение на полицейски служители, участвали в потушаването на бунта в центъра за временно настаняване на 24 ноември 2016 г. Твърденията за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила и липсата на декларирана от министъра на вътрешните работи подкрепа са повод за притеснение сред представителите на СФСМВР.

Подобни действия са не само неразбираеми, но и нелогични, тъй като в ЗМВР ясно е упоменато, че „полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери” и категорично е написано, че „служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона“.

Липсата на признание, или поне публична благодарност, за професионалното изпълнение на своите задължения и проявените смелост и кураж не изненадват представителите на СФСМВР. Обаче образуването на досъдебно производство срещу служители, които рискуваха живота си и защитиха гражданите на Република България и правовия ред в страната е лишено не само от смисъл, но и противоречи на нормата в ЗМВР, касаеща физическата неприкосновеност на служителя.

Това не само действа демотивиращо на всички служители в МВР, но и поставят под съмнение адекватността на действията и решенията на държавните институции. Поставя се под съмнение и ролята, функцията и правомощията на полицейските служители не само в конкретния случай, но и като цяло. Липсата на обективна оценка и подкрепа за добре свършена работа създават риск за сигурността не само на служителите, но и на гражданите на Република България! При следващ подобен случай, преди да действат и да овладеят масовите безредици, служителите ще се замислят дали няма да станат „клиенти“ на прокуратурата."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България