Полицията в Германия извърши масови обиски срещу ислямистка организация

Снимка: Архив

Германската полиция извърши обиски в десет провинции срещу заподозрени поддръжници на терористичната организация "Ислямска държава". Претърсени са офиси и жилища на поддръжници на салафитската групировка "Истинската религия", предаде БНР. Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер обяви, че тази групировка ще бъде забранена.

„Истинска религия“ е организацията, която финансира безплатното разпространение на корана по улиците на германските градове. Обиските, които стартирали едновременно в страната в 6,30 сутринта, са извършени в провинции в Западна Германия и в Берлин.

Били са обискирани над 200 апартамента и офиса, собственост на лидери и поддръжници на салафитската групировка. Според раразузнаването организацията възхвалява джихада и извършва терористични нападения.

По данни на силите за сигурност близо 140 членове на "Истинска религия" са пътували за Сирия и Ирак от Германия, за да станат бойци на групировката "Ислямска държава".

След операцията германският вътрешен министър Томас де Мезиер нареди да бъде забранена дейността в страната на салафитската организация "Истинска религия".

Германия е способна да защити демокрацията. В нашето общество няма място за радикални, готови за насилие ислямисти, посочи Томас де Мезиер на пресконференция в Берлин. Той отбеляза, че салафитската група използва популяризирането на исляма като претекст за разпространяването на "послания на омраза и конспиративни теории".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа