Полицията в Пловдив залови избягалия затворник

Избягалият на 21 февруари (вторник) около 21.30 часа затворник Тома Ендрев бе заловен в неделя около 9.30 часа сутринта в жилището на свой криминално проявен и осъждан приятел, с когото лежали зад решетките.

"В резултат на предприети оперативни действия криминалистите на Областна дирекция на МВР-Пловдив установиха местонахождението и тази сутрин задържаха 32-годишния Тома Ендрев", похвалиха се в неделя от пресцентъра на полицията в града под тепетата.

Адресът, на който е бил спипан избягалият от затвора мъж, излежаващ 18-годишно наказание за различни престъпления, включително и убийство, е на ул. "Хан Телериг" 5 в квартал "Кършиака". В жилището, където 6 дни от бягството във вторник до неделя се е укривал Тома Ендрев, са извършени огледи, а работата по случая и по образуваното досъдебно производство по чл. 297, ал. 1 от Наказателния кодекс продължава под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив. За бягството от затвора към досегашната присъда от 18 години на Тома Ендрев ще бъдат добавени още 3 години лишаване от свобода, предвижда законът. 32-годишният вече Ендрев бе осъден през 2005 г. на 18 години лишаване от свобода за убийство на 46-годишния Мирослав, у когото живеел на квартира.

Престъплението било извършено на 19 ноември 2003 г. след пиянски запой и скарване между двамата, като квартирантът нанесъл няколко удара в шията на хазяина с кухненски нож. После Тома изчистил кръвта и скрил трупа под леглото. Когато братът на Мирослав Георги, който живеел също в апартамента се върнал от нощна смяна и попитал къде е, Ендрев отговорил, че не знае. На другия ден квартирантът решил да се отърве от трупа, като преди това го разреже на две с ножовка и го пъхне в чувал. После хвърлил трупа през терасата от шестия етаж, слязъл долу, затрупал го с камъни и се прибрал. Няколко дни по–късно напуснал квартирата и отишъл да живее на друго място.

Месец след убийството деца случайно разровили камъните и видели полуразложеното човешко тяло. Първоначално Ендрев твърдял, че убийството е дело на брата на Мирослав Георги, но впоследствие направил пълни самопризнания. Тома Ендрев има 10 предишни осъждания за кражби и грабежи. На 21 февруари 2017 г. успял да избяга от конвоя, който го придружавал пеша от затворническото общежитие към централния корпус на затвора, които са на 300 метра разстояние помежду си.

За преместването не е използван специализиран превоз, което се явява драстично нарушение на правилата, а затворникът е бил без белезници, твърдят разследващите. Тома Ендрев пък бил избягал, защото не искал да влиза в изолатора, където бил пратен със заповед на директора на затвора Божил Иванов, след като вместо на работа в началото на седмицата отишъл да се види с приятелката си и дори бил засечен на Главната улица в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право