Полицията иззе негодни хранителни стоки от склад в Търново

Собственикът подменял стикерите със срока на годност

Полицията иззе негодни хранителни стоки от склад за търговия на едро във Велико Търново. Разкритията станали при съвместна проверка, в която участвали служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при Областната дирекция на МВР – Велико Търново и представители на Областната дирекция по безопасност на храните.

В хода на инспекцията е установено, че в склада се съхраняват хранителни стоки – предимно млечни продукти, маргарин, захар и др. с изтекъл срок на годност, както и такива, чиито опаковки са с подменени стикерите, указващи трайността и срока на годност. В помещението са намерени и иззети и множество отпечатани стикери и етикети за хранителни продукти, както и компютърна техника за изготвянето им. Установен е собственикът на склада.

Заловените сериозни количества храни са с изтикъл срок на годност с повече от 2 години, научи "Труд".

Сред тях има продукти за сладкарската промишленост като пшеничен глутен, сухо мляко, фондан за торти, маргарин. Собственикът на склада имал мащабна дистрибуторска мрежа и зареждал с тези стоки няколко области.

"В момента изчисляваме стойността на иззетите над 4 тона пакетирани продукти. Тъй като тя явно ще надхвърли 10 000 лева, заповедта за унищожаването им, ще бъде издадена от изпълнителния директор на Националната агенция по безопасност на храните", обясни директорът на Областната агенция по безопасност на храните във Велико Търново д-р Станимир Спасов.

Той допълни, че са изискани всички съпроводителни документи на въпросните стоки, чрез които ще стане ясно кога и откъде са доставяни в склада и точният изтекъл срок на годност.

На търговецът нарушител ще бъде съставен акт като ще му бъде наложена най-високата санкция за над 2000 лева. Отделно съдържателят на склада ще носи и наказателна отговорност за фалшифицирането на етикетите.

По случая в Областната дирекция на МВР – Велико Търново е започнато досъдебно производство за престъпление по чл. 232, ал. 2 от НК. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право