Полицията излови иманярска банда, нападнала Роженския манастир (обзор)

Седмината с мюсюлмански имена от петричкото село Яворница копали, за да търсят съкровища

Дупката била изкопана в зазидан прозорец на църквата на 2 метра височина

Двама от апашите ходили предишни дни на огледи като туристи

Иманярска банда нападна Роженския манастир и разигра криминален екшън зад стените на Светата обител. За броени часове полицаи влязоха в дирите на извършителите и оковаха повечето от тях с белезници. Оказа се, че те са били седем, двама от които са непълнолетни – още ученици. Задържани са петима, заедно с тартора им, още двама се издирват. Групата е от петричкото село Яворница и всички от нея са с мюсюлмански имена, научи “Труд”.

Действията на бандата говорели за сериозна подготовка, разказаха криминалисти. Към 19,10 ч във вторник пред портите на манастира се появили трима мъже на около 25 години, със суичери с качулки, но без маски на лицата. По това време йеромонах Теофил – единственият свещеник в манастира, дошъл да затвори вратата и им казал, че е късно за посетители. Тримата му възразили и започнали да го питат до колко е работното време. Изведнъж се приближили и единият блъснал свещеника. Теофил паднал на калдаръма, а нападателите го завлекли 2-3 метра навътре в двора. Взели стол, сложили го да седне и го омотали с тиксо. Сложили лепенка и на устата му, а после хвърлили върху главата му една престилка, за да не вижда какво правят. Пребъркали джобовете на свещеника и му взели мобилния телефон.

Към групата от трима души в манастира се присъединил още един, който се разпореждал като тартор, а трима останали отвън да пазят. Донесена била торба с инструменти, кирки и лопата. Само босът носел  маска на лицето. Започнали да режат кабелите на камерите за видеонаблюдениe, да ги изтръгват от местата им по стените и да ги чупят. Така унищожили 11 от устройствата, но не знаели, че системата е с повече от 25, и повечето останали да ги записват.

След това бандата заобиколила църквата и на външната й страна на 2 метра височина започнали да копаят дупка в зида. Мястото се пада зад иконостаса. За да е по-удобно, копачът с кирката се качил на стълба. Сменяли се, млатили и къртили камъните, като не обърнали повече никакво внимание на свещеника.

Дупката била направена на неслучайно място - в стар зазидан прозорец. На камерите обаче не се виждало нещо да са открили. След час избягали, без да посегнат на ценностите в манастира. Сред съкровищата там е и иконата на Света Богордица, която е със златен обков. Има метална каса с пари и кутии, в които се събират дарения.

Йеромонах Теофил успял да се освободи от тиксото след дълга борба. Открил стар телефон, по който към 21 ч успял да съобщи за престъплението.

Пристигналите полицаи заварили свещеника доста уплашен. Той нямал някакви наранявания, но бил ужасно стресиран от преживяното, затова го откарали на лекарски прегледи. Отец Теофил не е служител на Роженския манастир, а на Хаджидимовския, но пристигнал ден по-рано, за да замести за няколко дни колегата си, който отсъствал по работа.

При огледите още през нощта униформените открили изхвърлените камери из храстите и изгледали записите от оцелелите. Изгледани били клипове от последните дни и се разбрало, че двама от бандитите идвали да оглеждат като се правели на туристи. Говори се, че един от нападателите бил разпознат от полицаи от Петрич и започнало издирването му.

Разпитвани били местни хора от село Рожен и от град Мелник дали са виждали непознати хора и автомобили.

Залавянето на петимата от иманярската банда е станало до около 14 часа следобед, тоест – около 18 часа след наглото нападение. Тарторът бил известен в селото и в Петрич с това, че кара джип “Порше Кайен”, но не е ясно дали е пътувал със същия автомобил във вечерта на нападението.

Манастирът остана затворен през целия ден, а привечер пристигна директорът на полицията старши комисар Христо Терзийски. Той съобщи за петимата задържани и че целта на бандата е била да търси съкровище.

 

Бабите и дядовците разказват на внуците

Няколко легенди за зазидани жълтици

Скрил ги Яне, преди смъртта си

Местните хора от село Рожен и град Мелник са чували от своите предци различни легенди за заровено имане в манастира. Мнозина казват, че не вярват, но продължават да ги разказват, когато се съберат със своите близки на сладка приказка и чаша вино.

Най-скорошната легенда е отпреди 100 години и гласи, че когато войводата Яне Сандански заживява в Роженския манастира малко преди смъртта си през 2015 г., той си е направил тайник и в него криел жълтици и документи. След това е бил застрелян и скривалището останало неразкрито. Яне е погребан до старата черква близо до манастира, където и до ден днешен край гроба му се правят чествания.

Друга легенда пък говори, че в стените на манастира е зазидано златно имане от времето на Деспот Слав, който е управлявал тези земи по времето на цар Калоян.

Ранната история на обителта е неясна, тъй като голям пожар в края на XVII век унищожава манастирския архив. При разкопки в двор са намерени златни накити и монети с образа на византийския император Михаил Палеолог (1259 – 1282). Историите и за това злато са разпалили фантазията на десетки иманяри.

 

Теофил е завършил „Японистика”

Нападнатият свещеник Теофил е родом от Нова Загора и има две висши образования. Завършил е „Японистика” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и „Богословие” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Замонашва се в Хаджидимовския манастир „Св. Георти” през 2008 г. Преди това е работил в София като екскурзовод на български и английски език. Ръководител е на няколко проекта за проучване и съхраняване на църковни и манастирски обекти.

 

При акция в Чирпанско

Откриха 1000 монети в селска къща

Намерен е и металотърсачът на иманяра

Полицаи от Стара Загора и техни колеги от Чирпан разкриха иманяр, обикалял с металотърсач да търси съкровища около различни археологически обекти в региона. След разследване криминалистите стигнали до дома на 58-годишния мъж в село Зетьово и започнали претърсвания. Там намерели първо матлдетектора, а след това и находките на иманяра. “Съкровището” му се състояло от 53 различни старинни монети, пръстени и висулки. По-ценна обаче се оказала “колективна находка” от 917 медни монети, наричани коруби, от византийската епоха.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа и предстоят разпити, на които да обясни в кои райони е намерил историческите ценности. Проверява се дали е действал сам, или е имал съучастници, включително и за пласирането на монетите и предметите. От МВР уточниха, че по случая е образувано досъдебно производство, а материалите са докладвани на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право