Полицията и БАБХ следят за агнета без паспорт

Полицията и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще проверяват за незаконно превозване на агнета по време на празниците. Това заяви д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, пред „Труд“.

„Няма да информираме по какъв начин и къде ще правим проверките“, уточни той. Институциите ще следят дали агнешкото месо има паспорт, какъв е произходът на продукта и кланицата, в която е заклано животното. Проверки се извършват и в цялата търговска верига - от пазара до големите супермаркети.

„200 лв. струва нелегалното преминаване на живи румънски агнета в страната ни“, заяви Димитър Зоров, председател на Съюза на млекопреработвателите и на говедовъдите в България. Според него 50% от агнешкото месо, за което се твърди, че е българско, всъщност е румънско.

„Българското агнешко струва 5,60 лв. при живо тегло, а след кланицата и разходите цената стига 11,20 лв. Всъщност българско месо за празника под 15 лв. няма да намерите. Големите вериги у нас търсят продукта от търговци за около 12 лв. с ДДС. Докато румънското агнешко се вкарва в магазините по 12,50 лв. и въпреки лошото качество се купува“, уточни Зоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България