Полицият беглец Ерелийски остава в затвора

Полицаят убиец на пътя Никола Ерелийски , който избяга от правосъдието и беше заловен малко преди да изтече давността на изпълнението на 2-годишната му присъда, остава в затвора. Окончателното решение за това е на Апелативния съд в Пловдив.

Присъдата на Ерелийски влиза в сила на 22 март 2011 г. и в същия ден той напуска страната с полет от летище Пловдив. Обявен е за общодържавно издирване и е търсен 7 години само у нас, макар да е било ясно, че е в чужбина. Европейската заповед за арест е издадена чак на 26 март 2018-а и на 17 август той е арестуван във Великобритания и върнат у нас. Изпратен е в Пловдивския затвор на 1 октомври, а според защитата му абсолютната давност на изтърпяване на наказанието изтича на 22 септември, затова и трябва да бъде незабавно освободен.

Преди седмица състав на Окръжния съд отказа да го пусне от затвора с мотива, че давността не тече от момента на влизане на присъдата в сила, защото полицията го е издирвала в това време, а това прекъсва давностните срокове. „В тези 7 години има достатъчно активност – налице са 34 докладни от полицията до прокуратурата за издирването на осъдения“, каза и съдия Христо Крачолов от Апелативния съд.

Адвокатката на Ерелийски Катина Бончева поиска българският съд да изпрати запитване по спорните въпроси до съда на Европейския съюз, но съставът отказа. „Ще обмислим дали не се обърнем към съда в Страсбург за нарушение на Европейската конвенция за правата на човека“, заяви Бончева, след като чу, че клиентът й остава в ареста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право