Полиция и банка спряха опит за онлайн кражба на 30 000 лева

Ямболската полиция пресече опит за онлайн кражба на 30 000 лева.

На 1 март, около 19.30 часа, е постъпил сигнал от представител на юридическо лице, който съобщил, че по-рано през деня, без знанието и съгласието на титуляра, е осъществен достъп до компютърна система и електронен подпис, като е направен превод на сума от около 30 000 лева по сметка на физическо лице, съобщиха от областната дирекция на МВР.

В резултат на предприетите незабавни действия на служителите от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР - Ямбол и със съдействието на служители по сигурността от съответните банкови институции, посоченият превод е блокиран, преди парите да бъдат изтеглени от сметката, по която са наредени.

Средствата ще бъдат възстановени на юридическото лице. Работата по случая продължава. От полицията призовават всички юридически и физически лица, използващи електронно банкиране по притежавани от тях банкови сметки, да бъдат особено внимателни при работата със съответните онлайн платформи.

След приключване на работа с банковата сметка незабавно да се затвори онлайн платформата и да не се оставя включен сертификата за квалифициран електронен подпис в компютъра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право