Половината учители са над 50-годишни

Младите преподаватели под 30 години са едва 5530 от всичките 89 399 души

Близо половината учители 39 465 от всичките 89 399 души са на възраст между 50 и 65 години. От тях над 61 години са 3327 преподаватели, а над 65 години са други 1504 души. През 2017 г. 1823 педагогически специалисти навършват пенсионна възраст, но заради разликата в осигурителния стаж, не всички от тях ще бъдат пенсионирани.

Младите учители под 30 години пък са едва 5530 души. Това стана ясно от писмен отговор на парламентарен въпрос към министъра на образованието Красимир Вълчев.

Ясно е изразена тенденцията към застаряване на учителите. Малкият относителен брой на младите учители поставя на преден план задачата от спешно набелязване на мерки за мотивирането и задържането им в системата, се казва още в отговора на Вълчев.

Последните данни показват, че за една година броят на заетите в сферата на образованието специалисти е намалял с 436 души, като основните причини са свързани с демографската тенденция за обезлюдяване, закриване на ученически паралелки, както и решението на част от педагозите да се реализират в други сфери, заради по-доброто заплащане.

Според статистиката едва 1,5% от българските учители и педагогически специалисти са ангажирани в частния сектор.

Вълчев все пак посочва, че към момента няма основание да се говори за национална криза, свързана с липсата на учители. Той припомня и че правителството планира редица мерки, една от които е увеличението на заплатите в сектора с 15% от 1 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование