Половин България пие незаконна вода (обзор)

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров

2960 от водовземните съоръжения на територията на страната нямат разрешителни, но се ползват от градове и села

От 7400 водовземни съоръжения, които българите ползват за питейно-битови нужди, 2960 или 40% нямат издадени разрешителни, съобщи в сградата на Министерския съвет министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Според данните, които той изнесе, близо половината население на страната ползва вода от незаконни източници, изградени преди 40-50 години.

Димитров добави, че отделно 60 на сто или 4440 от съоръженията нямат определени санитарно-охранителни зони, което също противоречи на действащата нормативна уредба.

„Ако ние в МОСВ приложим Закона за водите така, както е написан, всички 29 ВиК-оператори трябва да бъдат затворени и 50% от България ще остане без вода“, каза още министърът.

Той обясни, че в момента служителите на МОСВ са изпаднали в абсурдна ситуация заради проблеми, трупани от десетилетия. От една страна, ако приложели действащите нормативни текстове, половината страна остава без водоснабдяване. А ако оставят нещата, както са в момента, ще бъдат арестувани. Именно това стана с директорката на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Цветелина Кънева. Причина за задържането й е незаконен сондаж на територията, за която тя отговаря.

Заради парадокса в МОСВ масово напускали служители, защото се страхували да не бъдат задържани.

Заради напрежението във ведомството днес преди обед Емил Димитров ще приеме директорите на 16-те регионални дирекции по околна среда, четирите басейнови дирекции и трите Национални парка. Те сами поискали срещата, за да обяснят притесненията си на министъра. В сградата на МС той сподели, че по време на разговора сигурно ще получи много оставки, а това ще блокира работата на МОСВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България